Nálezy na emg

Dobrý den Obracím se na Vás s trochu nevšedním dotazem, ale přesto mě zajímá Váš názor. Kvůli svalovým slabostem, úbytku na váze ve svalech (ruce a nohy), brnění apod. jsem byl v prosinci 2013 poslán na emg horních končetin - výsledek byl v jehlovém EMG nález myogenních vzorce ve všech vyšetřovaných svalech. O šest týdnů později jsem byl znovu vyšetřován na EMG - nález stejný a oproti minulému nálezu jsem měl progresi nálezu na PHK. Udělali mi i EMG DKK a výsledek byl lehčí myogenní postižení na DKK a vzhledem k nevýbavnosti H reflexu, možnost radikulopatie S1 bilat. Všechna tato vyšetření mi prováděl pan profesor s mnohaletými zkušenostmi a velice dobrého jmena. Se všemi těmito výsledky jsem šel na ambulanci, kde mi pan doktor řekl kdo ví, kde Vám to vůbec dělali (přitom mi to dělali přímo u nich v nemocnici) a poslal mě na EMG znovu. Tentokrát tam byla velice mladá paní doktorka, která neměla zdaleka tolik zkušeností jako pan profesor a třebaže si stěžuju, že se mi horší pravá ruka, tak mi udělala EMG pouze dolních končetin a co se týká rukou, na závěr mě jehličkou jednou pichla do paže na ruce. Závěr byl EMG horních končetin zcela v pořádku (i když mi je vůbec nevyšetřila) a dolních končetin rovněž v pořádku. Nemyslím si, že tohle vyšetření proběhlo úplně standartně a vůbec nevím co si o tom mám myslet. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Jiří. EMG vyšetření je poměrně složité na interpretaci závěrů a to by mělo být navíc v korelaci s neurologickým nálezem. Proto je dobré, když EMG provádí neurolog, který zároveň zná klinický stav pacienta. Také sestavení plánu EMG je důležité. Jak jste si již jistě všimnul, dělá se EMG s nalepenými elektrodami a stimulací nervu. Tato část je důležitá pro vyšetření vodivosti nervu. Pro změny s poškozením nervu s úbytkem počtu jeho vláken, ev při poškození vlastního svalu, je stěžejní naopak vyšetření jehlovou elektrodou, kdy se snímá aktivita ze svalu v klidu a při jeho činnosti. Máte pravdu, že je také důležitý výběr svalu a nervu k vyšetření. Je faktem, že někdy až vývoj změn při kontrole ujasní diagnosu. Šest týdnů a potom vzápětí další EMG mi ale nepřipadá jako dostatečný odstup. Nesoulad výsledků 2 vyšetření z jedné metody je jistě zarážející, ale u takového vyšetření jako EMG se to v praxi opravdu, někdy může stát. Já sám dělám EMG asi 19 let a moje zkušenost je taková že dobrý elektromyografista musí být i dobrým klinikem, tj umět posoudit stav pacienta a výsledky ostatních vyšetření komplexně. Je k tomu vedle teoretických znalosti jistě i potřebná zkušenost a praxe. Ze vzhledu a věku se ale na první pohled u žádného odborníka příliš nedá hned usoudit kolik toho má z obojího. Ve Vašem případě je důležité stanovit diagnosu a možný léčebný postup. Úbytek síly na horních i dolních končetin může být z poškození svalů / to jsou ale většinou pomalu postupující, mnohdy geneticky založené choroby/ ale i nervů, nebo míst v míše, kde nervy začínají. Myogenní vzorec znamená postižení svalů a pokud zatím jiné výsledky svědčí pro něco jiného, může být rozpak nad závěrem EMG z této situace. Ošetřující neurolog dále musí naordinovat a interpretovat další vyšetření/ zobrazovací vyšetření míchy, páteřního kanálu, míšní evokované potenciály ev i vyšetření mozkomíšního moku a biopsie ze svalu / aby byla diagnosa stanovena. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: