Nasazení rovnátek s vytržením horní čtyřky

Dobrý den, před třemi lety mi sundali rovnátka, nic méně se vznáší hrozba znovu nasazení rovnátek, neboť nemám místo na srovnání. Ortodon mi navrhl vytrhnutí zdravé čtyřky nahoře. Bojím se ale, že mezeru se nepodaří zaplnit křivým zubem, nebo-li zůstane mi mezera. Můj zubní lékař mi tento krok také doporučil a vše podložil tvrzením, že jsou po takovém zákroku a následném nasazení rovnátek hezké výsledky. Mám to podstoupit, nebo spíše ne? Děkuji, Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den přeji, extrakce "čtyřek" se v ortodoncii používají již přes sto let. Málokterý postup je v medicíně tak prověřený :-) Vzniklá mezera jde spolehlivě uzavřít fixními rovnátky. Není třeba se tedy bát zbytkové mezery. V případě nedostatku místa v zubních obloucích často ani nemáme na výběr a extrakce premolárů ("čtyřky") jsou nutností. Je-li extrakce indikovaná (což nemohu posoudit bez klinického vyšetření), doporučuji jí podstoupit. S pozdravem T. Hanzelka

MUDr. Tomáš Hanzelka PhD.
MUDr. Tomáš Hanzelka PhD.

Specializace: Ortodoncie
Pracoviště: Ortovize

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: