Necetne arytmie

Obracim se na vas s dotazem tykajici se srdecni arytmie, trapi me 4 typy: predcasne stahy kdy 1 az 2 krat srdce bouchne a pak.opet pokracuje normalne, nekdy je to vyvolano lehnutim na zada po jidle, jindy se to vyskytuje jako vynechani uderu. to vzdy trva 1 az 5 minut kdy mezi temito poruchami je tak 20-30 normalnich. tyto epizody mam tak 1 za mesic az dva. dale tak dvakrat za rok a pul se nove u me objevuje zachvat rychlych tepu ( tak 130-160) tak 5 vterin pokazde.jsem citi paleni az simrani na koncich prstu rukou a nohou, minule leto jsem ucitil 3 x za mesic a pul takove simrani v hrudniku a potom se pozvolna srdce.rozbusilo, citil jsem se jako kdyz se leknu a pak zacne rychle a.silne bit srdce. byl jsem za posledni rok na holterovskem monitorovani, pak na echu, ekg asi 6x jesnou s irbb, na ergometrii kde jswm koncil pri 99% pro unavu na 180w pry je vse v poradku i prez udavane potize co pisu, chtel bych slyset Vas nazor pripadne jake dalsi vysetreni absolvovat pripadne se obavat zavaznejsich aritmii

Odpověď odborníka:

Extrasystoly jsou u zdravých lidí běžné a nic špatného neznamenají. To ale jak je vnímáte a též záchvaty s rychlou frekvencí (a to jak vypadají) ukazuje na tzv. psychosomatické obtíže, nejspíše z kategorie tzv. panická porucha. Vaši lékaři udělali správná vyšetření a prokázali, že Vám nic vážného nehrozí. Pokud jste při holterovském minitorování nedostal svůj záchvat, tak je malé procento možnosti, že skutečně máte tachykardie, které nejsou psychosomatické. Jak jsem ale řekl. podle toho jaké máte doprovodné pocity a jak to prožíváte, tak bych tipoval spíše na panickou poruchu. Panické poruchy a psychosomatické obtíže řeší psychiatři. Může to zkusit i jiný rozumný lékař nebo i Vy sám - přečtěte si např. knihu Servana-Schreibera Bez léků a bez lékařů. Přeju hezký den. V.V.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět žil
Články: Zánět žil
Co bychom měli vědět o...
Alergie může číhat i v plísňových sýrech
Články: Alergie může číhat i v plísňových sýrech
Také jste si mysleli, že...
Dejte „zeleným“ pastám zelenou
Články: Dejte „zeleným“ pastám zelenou
Nikdo z nás nechce své tělo...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: