Nechutenství a migréna

Chci se zeptat, jestli může souviset nechutenství s migrénou. Minulý týden ve čtvrtek jsem byla venku a bylo pěkné počasí pak se náhle ochladilo, a bylo mi dost zima než jsem došla domů, tak jsem měla podezření, že jsem nachlazená. Po příchodů domů mě začla dost bolet hlava tak jsem si na chvíli lehla a přešlo to. Večer jsem pak měla trochu řidší stolici, tak jsem si říkala, že to bude třeba z jídla. (měla jsem ten den podruhé jahody v tomto roce, ale nikdy mi problém nedělaly). V pátek a sobotu jsem normálně fungovala, ale pociťovala jsem zvláštní pocit v žaludku a břiše, jakoby z nervozity, ale nervozní jsem neměla být z čeho. Napadlo mě i zda nemůžu být třeba těhotná, ale beru pravidelně antikoncepci a navíc mi ve čtvrtek skončila menstruace, tak jsem to vyloučila. V noci z neděle na pondělí mi už bylo dost špatně, ten divný pocit v břiše se zintenzivnil a bolela mě dost bedra. Až jsem uvažovala, jestli neodjet do nemocnice. (navíc jsem celu tu dobu držela takovou dietu jako nic nemastného, abych nezatěžovala žaludek) V pondělí ráno už mi bylo o něco lépe, ale pocit v břiše nezmizel. Šla jsem tedy ke svému obvodnímu lékaři. Ten prohmatal břicho zkontroloval moč a řekl, že jsem musela něco špatně sníst, moje obavy o prochladnutí ledvin zamítl s tím že mě bolí záda a ne ledviny. Dal mi injekci algifenu, a když jsem se ptala proč algifen, že ten je přece jen na bolest, řekl mi, že algifen je na všechno a napsal mi ho i domů v kapkách. Po příchodu domů mi bylo o něco lépe, ale pořád jsem měla divný pocit na žaludku. Ten pocit vymizel vždycky když jsem se sprchovala teplou vodou. Dneska je už úterý, ráno mi bylo celkem dobře, ale pořád ten divný pocit nevolnosti. Na snídani jsem měla jen 2suchary a banán. Šla jsem ven něco zařizovat a asi po hodině jsem se vrátila domů. Pocit v břiše se zintenzivnil a myslela jsem že mám jen hlad. Tak jsem snědla trochu čistého kuřecího vývaru s včerejším rohlíkem. A dělala jsem nějaké věci doma, s prádlem a nádobím, a při tom jak jsem umývala nádobí mi začlo být úplně na zvracení ale zvracet se nedalo a následně mě začla šíleně bolet hlava na jedné straně u oka a v okolí spánků, strašné bodání. Třepali se mi ruce, tak jsem si lehla. (to už byla klasická migréna, někdy jí mívám během menstruace ale ne moc často) Bolest neustupovala, a když přišel manžel domů, zvažovali jsme jestli nejet na pohotovost, ale tam mají až od pěti. Tak jsem si pak nakonec vzala 25kapek toho algifenu, studený obklad na hlavu a šla jsem si lehnout, na chvíli jsem pak i usla a asi po dvou hodinách už ta bolest hlavy odeznívá a zdá se, že i ten divný pocit v žaludku. Omlouvám se, že je to tak dlouhé, ale přišlo mi důležité sem napsat všechny ty příznaky. Myslíte, že je tedy možné, že by už od čtvrtka mi bylo nevolno z té migrény, která se dostavila až v úterý?

Odpověď odborníka:

Z toho, jak popisujete vznik obtíží, se mi jeví nechutenství v souvislosti s gastroenteritidou po prochlazení. V důsledku toho a hormonální změnou po menstruaci se může projevit i migréna. Pokud jste si prochladila záda, může se to projevit i na ledvinách, ale to by jste měla nález v moči. Doporučovala bych Vám klidový režim, pobyt v teple (ale spíš než sprchu tak klid v posteli), zvýšit příjem vitamínů a odlehčenou stravu. Do týdne by tzv. virosa měla odeznít. Chybu neuděláte, když cca týden budete pít ledvinový čaj. Bohužel, pokud trpíte na migrény, je mnoho vyvolávajích podnětů, může se zase objevit. Když Vás začne bolet hlava, tak si dejte algifenové kapky co nejdříve. Nemusí se pak migréna plně rozvinout. Těch 25 kapek stačí
MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: