| Nápověda

Nefroticky syndrom

Dobry den.Moc za tak rychlou odpoved.I kdyz sem doufal ze by to mohlo mit s tim kolenem souvislost.Mel bych jeste par otazek na ktery bych se chtel zeptat..tak se nezlobte jestli jich bude prilis.Muze mit toto onemocneni souvislost s alergii..Od detstvi do puberty sem se lecil na alergie..Vetsinou to byli pyli a hlavne seno.Jak uz sem psal doslo k relapsu nekdy v lednu..Jel sem na chatu na hory a do dvou dnu jsem tam hrozne otek.tam sem jel relativne v poradku.hlavne po ranu v obliceji..mel sem i bolesti v hrudniku a problemy s mocenim..Byl jsem tam i pred rokem a tam poprve sem si vsim ze otikam..Nemuze to bejt naka spojitost s tim ze sem tam byl na neco alergickej ?a jeste jedna otazka.Muze mit souvislost i to ze sem trpel driv anginama a jednu mandli mam zvetsenou a nekolikrat do roka se mi na ni delal bile cepy? Jestli tam nahodou nemam porad nakej zanet..Moc dekuji a snad vas moc neotravuji..Ale snazim se prijit z ceho by to mohlo byt.

Odpověď odborníka:

Membranózní glomerulonefritidu nezpůsobují ani angíny, ani alergie. Nemůžu však úplně vyloučit, že alergická reakce mohla přispět k relapsu nefrotického syndromu. Pro úplnost -membranózní GN je buď primární (bez jasné příčiny -- cca 75% případů) nebo sekundární (například při infekčních zánětech jater, po některých infekčních chorobách, po užívání některých léků ...). Membranózní GN též může být součástí systémového lupus erythematodes, celkem časté autoimunitní choroby, může jít o první projev tohoto onemocnění. Nabídka konzultace na našem pracovišti, kde se touto nemocí detailně na expertní úrovni zabývá skupina mých kolegů, nadále trvá, budete-li mít Vy zájem (můžeme Vám nabídnout opětovné zhodnocení histologického preparátu z Vaší ledviny, vyšetření nově objevených protilátek, máme k dispozici všechny aktuálně zkoumané léčebné možnosti) - můžete mi napsat na jan.vachek@gmail.com.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Klinika nefrologie VFN a 1. LF UK

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené: