Nekróza

Dobrý den, u mého syna byla již třetí den po narození diagnostikována celková sepse organismu, těžká meningitida a poté co po dvou měsících bylo zřejmé, že přežije, všimla jsem si, že nepohybuje pravou nohou a pohyb mu působí potíže. Následně bylo zjištěno, že v pravé kyčli se nachází zánětlivé ložisko s tekutinou, kdy mu byla kyčel operována, tato infekce měla patrně souvislost s infekcí shora. Poté jsme pravidelně docházeli k vyhlášenému nejmenovanému ortopedovi, který ho pak ještě třikrát operoval, až jsme se nyní dooperovali v synově 16-ti letech do stavu, kdy jeho hlavice a jamka se podobají jakémusi paskvilu, syn chodí ztěžka o berlích a loni na podzim už pan doktor řekl, že je nutno provést TEP. Vzala jsem ho ještě pro jistotu k jinému-méně vyhlášenému lékaři, který konstatoval, že u syna již po první operaci došlo k nekrotizaci femuru a že kdyby se tento stav ihned řešil jiným, méně invazivním způsobem, nemusela by se hlavice a nakonec i jamka rozpadat a vyvíjet abnormálně. No toto nemůžu já posoudit a ani nechci, ale nyní byl syn opět na kontrole, kdy mělo dojít k proměřování kyčle před operací TEP a pan doktor došel k závěru, že chrupavka začíná docela pěkně růst a tak to ještě necháme být. Chci se tedy zeptat, je možné, že poté, co bylo vysloveno, že v kyčli proběhla nekrotizace, začala tam opět růst chrupavka? Není to nesmysl? Domnívala jsem se, že poté co něco nekrotizuje, stává se tak proto, že místo není prokrveno a v podstatě odumřelo? Nebo se panu doktorovi nechce operovat syna v tak nízkém věku? Rentgenovým snímkům nerozumím, ale vypadají po půl roce dle mého ubohého názoru stejně jako předtím. Syn má velké problémy, je v pubertě, chodí zavěšen na berlích, protože se bojí, že se uvnitř něco zlomí, je na tom psychicky špatně. Bez berlí, ujde pár metrů a pak ho to bolí.Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Operace zachránila Vašeum synovi život, mohl zemřít na sepsi v kyčelním kloubu a pak v celém těle. Po zánětu kyčle u novorozence dochází k nekrose vždy a vždy jsou rozsáhlé deformace se zkraty.Nevinil bych prvního kolegu a druhému se trochu divím. Děti mají tu výhodu, že dokud rostou jejich stav se může zlepšovat. Samozřejmě půl roku je krátká doba a zlepšení zde zřejmě nebude patrné. Dle mého je nutno vyčkat dokončení růstu, dříve TEP rozumný lékař neprovede a pak vyhledat renomovaného ortopeda v této oblasti např prof Vavříka či Landora v Motole a ti poradí zda vůbec a za jakých podmínek lze TEP provést ,někdy to bohužel ani není možné vzhledemk anatomickým poměrům.

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: