Nepohyblivá hlasivka po užívání léku proti křečím v lýtkách

Dobrý den. Chtěla bych vás poprosit o radu. Má maminka měla křeče v lýtkách. Po návštěvě svého praktického lékaře ji doporučil lékaře specializovaného na cévní. Ten jí předepsal lék Glyvenol, po kterém se jí postupně zhoršoval hlas. Při mluvení se v půlce věty musí nadechnout, aby dořekla větu. V telefonu jí rozumím každé 3.slovo. V příbalovém letáku je zmínka o nežádoucích účincích na hlasivky. Maminka i tak léky dobrala a doufaly jsme, že nežádoucí účinky odezní. Bohužel ne. Asi po měsíci ji lékař doporučil na ORL. Kde po první návštěvě zjistili poruchu inervace l.hlasivky. Dále ji poslali na CT krku. Tam také nic nezjistili. Vše je v pořádku. Dop.:Vzhledem k nejasnému nálezu je poslána na internu i Sono břicha a stejný postup na gynekologii. Je správný postup posílat ji na gynekologii, když má potíže s hlasivkami? Ztrácíme důvěru. Děkuji moc za odpověď. Hezký den.

Odpověď odborníka:

Paní Lucie. Ačkoliv léky mohou mít některé zcela nečekané nežádoucí účinky, je opravdu krajně nepravděpodobné, že by Glyvenol způsobil ochrnutí hlasivky. Příčina poškození nervů, včetně těch, které vedou k hlasivkám, může být dána i nějakým celkovým vnitřním onemocněním (se kterým případně mohly souviset i křeče v nohách...) a proto předpokládám maminka dostala takové doporučení. Vyšetření gynekologem bylo zahrnuto prostě proto, že k "celkovému posouzení stavu" patří. Není důvod kvůli tomu ztrácet důvěru v ošetřujícího lékaře. Je potřeba aby se maminka (nebo vy, pokud jí k lékařům doprovázíte) vždy na vše nejasné hned lékařů ptala - jsou tam od toto, aby postup a dosavadní zjištění dostatečně vysvětlili (např. co je míněno oním "nejasným nálezem"). To pomůže doufám rozptýlit Vaše obavy a pochybnosti. Také dbejte na to, aby si maminka vždy se všech kontaktů s lékaři-specialisty odnášela písemnou zprávu o výsledku vyšetření - ta je určena pro ní, ale hlavně pro jejího praktického lékaře, který by měl další postup vyšetření koordinovat tak, aby byl účelný. S dotazy se samozřejmě obracejte hlavně na něj - vzhledem ke znalosti detailů a také maminčina celkového zdravotního stavu se k věci vyjádří jistě přínosněji, než je možné takto přes poradnu.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: