Nepravidelný tep

Můj lékař mi po 2 letech co k němu chodím s čím dál většími problémy-únava, dušnost, slabost,i po menší námaze nucení n zvracení nebo dokonce zvracení, bušení srdce,vynchavání tepu ....holtra a i když jsem tam měla celkem 600 extrasystol většinou síňové, také 4 triplety a 4 salvy o 6 komplexech nechává ho to klidným. V hodnocení také bylo,že tam jsou v noci 296 tepových variací,vím, že mi skáče tep nahoru a dolů, já to přes den vnímám, že někdy mám sotva 50 a někdy kolem 90, vše samozřejmě v klidu. To mi bylo vysvětleno, že mám zřejmě živý neurovegettivní systém, ale proč i v noci a tolikrát? Je tohle dle vás normální nebo se mám dožadovat dalších vyšetření na zjistění příčiny,even.léčení, nebo změnit lékaře.

Odpověď odborníka:

Paní Dano. I pro výsledek EKG Holteru, stejně jako pro jiná vyšetření, platí, že jej musí hodnotit ten lékař, který pacienta zná, význam nálezu je třeba dát do souvislostí s celkovým stavem pacienta a důvodem, proč bylo vyšetření provedeno - stejný výsledek může u dvou různých pacientů mít různý význam. Váš nález sice vykazuje řadu odchylek, ty ale samy o sobě neukazují na nějaké specifické srdeční onemocnění. Pokud jste s výsledkem vyšetření a jeho zhodnocením, nespokojena, je třeba to v prvé řadě říci Vašemu ošetřujícímu lékaři - zda a jaká byste měl mít další vyšetření musí zhodnotit on, v případě nejasných dlouhodobých problémů (tedy i ve Vašem případě) je vhodné možné se domluvit na konsultaci stavu i u jiného lékaře k získání druhého názoru (v tomto případě tedy u kardiologa) - na čemž je ale vhodné se rovněž nejdřív domluvit s ošetřujícím lékařem. Chápu, že komunikace se zdravotníky je složitá a že Vás trápí trvající nedořešené potíže, ale změnou lékaře to nezlepšíte. Proberte to tedy znovu se svým lékařem, pokud Vám řekne, že neví, co za Vašimi potížemi stojí (což není žádná ostuda, to se prostě stává), měl by Vám i tak poradit další postup - kam se obrátit jinam.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: