Nerovnoměrný psychomotorický vývoj kojence

Dobry den,predem se omlouvam za nazevmeho dotazu ale nevim jak to nazvat.Chtela bych se zeptat ohledne me skoro 8mesicni dcery.meri 71cm a vazi 8350g.jeji porodni miry byli 52cm a 3650g.od malicka je baculatejsi nez vrstevnici v okoli ale prospiva dobre,dle dr a je spokojena.jde mi o to ze od malicka se strasne brzo zacala stavet na nohy a cca pred 14dny zacala lozit a stavet se na nohy o co vse to jde a mam strach ze jak je silnejsi tak aby si neznicila pater ci nemela krive nohy.vsichni v okoli me pred tim varuji.dle ortopeda je vse ok ale nemame ji do niceho nutit a nenechavat ji stat na nohach jenze ono to nejde,to bych ji musela cely den chovat v naruci.chtela bych se zeptat na vas nazor ci si muze zpusobit nejake zdrav.problemy?dekuji moc.spicakova.

Odpověď odborníka:

To, že se děťátko v 8.měsíci staví na nohy, není nic neobvyklého, naopak na rozhraní 8. a 9. měsíce by to měl být standardní nález. Lezení je pro dítě v tento okamžik rovněž výhodné, díky němu dochází k rozvoji zad, zádového a šíjového svalstva a je vlastně přípravou ke správnému držení těla. Co mi přijde jako problematičtější než stavění se, je pak delší sezení.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: