Nervus vagus

Dobrý den, mám letitý problém s bolestmi v břiše (dříve podbříško-levá strana) nyní přesun i kolem žaludkua tlakem v levém podžebří v oblasti sleziny s propagací do bolestivosti zad. Potíže s tímto související mám i v oblasti močového ústrojí. Nálezy z MR oblasti L páteře jsou ,dle odborníka neurologa nekorelují s břichemi. Bolesti způsobují obtíže s prázdněním (zácpa + někdy zpomalený proud moči) - urolog zjistil intersticiální cystitidu, ale rovněž vyloučil souvislost s bolestmi břicha s tlakem v levém podžebří. Zkráceně - všechna má dosavadní vyšetření (gastroenterologická = kolonoskopie, rektoskopie, gastroskopie) jsou bez patologie, ale bolesti jsou značné - Lyrica podstatně pomáhala, ale způsobovala zhoršenou obstipaci až k zástavě peristaltiky. Nyní beru Amitriptylin 0-0_1 a pománá snížení bolestí i když ne docela.Může toto způsobovat nervus vagus?Střídavé svírání někdy na levé straně hrudníku, jindy svírání kolem žaludku s říháním a občas pálením žáhy. Amitriptylin to zmírní. Gastroenterolog tvrdí, že žaludek je vpořádku jen nedohledá příčinu jeho dráždivosti + dráživost sestupného tračníku - prostě mám nějaký nervový problém levé strany břicha až ke střídavým křečím ke konečníku s bolestí křížové oblasti a hýždí. Domnínám se, že to může dělat nervus vagus - dříve jsem měla úraz při autohavárii - je to obtížně diagnostikovatelné - už nevím na kterou lékařskou odbornost se obrátit. Ani na pssychiatrii dle vyšetření nezjistili příčinu. Můžete mi prosím pomoci radou či informací za má domněnak s nějakou patologii nervu vagusu může být příčinou a zda je to diagnostikovatelné nějakou zobrazovací metodou? Prosím, moc prosím o odpověď zda je porucha (?uskřinutí) kraniálního X. nervu - vagusu možná někde v oblasti hrudníku a tím je narušena činnost trávícího a močového ústrojí a zda je to vůbec DOHLEDATELNÉ nějakým vyšetřením. Praktická lékařka ani odborní lékaři, kteří mne diagnostikovali na to nemohou přijít - o nervu Vagus jsem s nimi nehovořila - je to má hypotéza. Proto můj dotaz. S přáním dobra a pokoje a poděkováním za fundovanou informaci Vaše čtenářka Eva.

Odpověď odborníka:

Je nutno vyjádřit, že je samozřejmě dobře, že všechna vyšetření kromě opakované cystitidy moč. měchýře jsou negativní. Zažívací ústrojí opravdu reaguje na pathologické podněty odkudkoliv a ve vašem případě zřejmě nesoulad v oblasti vegetativního nervstva V těchto případech je stěžejním oborem gastroenterologie, která dokáže vyloučit organické příčiny a doikáže velmi dobře se srovnat s nervovými potížemi, které se v zažívacím ústrojí obrazí. Doporučuji tedy s plnou důvěrou se obrátit na gastroenterologa, zůstat v jeho léčení delší dobu nebo dokonce trvale. S medikamenty přísně a opatrně podle stavu Psychika zde rovněž hraje významnou roli.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Podobné potíže | Od: Denisa | 29.10.2012 10:53
Mám podobné problémy jako vy, akorát na pravé straně, chci se zeptat, jestli Vám již bylo pomoženo od toho května, a co Vám nejvíce pomohlo. Děkuji za radu
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: