Neštovice

Dobrý den. Mého 22 měsíčního syna dnes propustili z nemocnice (chirurgie) s tím, že ráno zjistili u jiného pacienta neštovice. 4.6. bychom měli odlétat do Španělska. Myslím ,že to je akorát inkubační doba.Jak velké je u nás riziko nákazy. Odletět, neodletět, vzít si s sebou léky? prosím poraďte, děkuji Dominik

Odpověď odborníka:

Dobrý den Dominiku! Plané neštovice patří mezi onemocnění s vysokou nakažlivostí, inkubační doba neštovic je 7-21 dní.Pravděpodobnost nákazy ale samozřejmě záleží na tom, v jak intenzivním kontaktu váš synek s druhou osobou nakaženou neštovicemi byl. Co se týká zrušení plánované dovolené ve Španělsku, mějte na mysli, že po propuknutí neštovic by dítě mělo být minimálně týden v klidu, nenamáhat se a nechodit na prudké slunce, komplikace jsou u tohoto onemocnění spíše vzácné, ale zcela je vyloučit nelze, je tedy nutné mít zajištěnu dostupnost kvalitní lékařské péče. Pokud byste se rozhodli odletět, nezapomeňte na teploměr, léky na snížení horečky a genciánku nebo Endiaron pastu na potírání puchýřků. Hezký den.

MUDr. Petra Řeháčková
MUDr. Petra Řeháčková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: