Neúplná kolonoskopie

Dobrý den, dnes jsem byla na vyšetření - kolonoskopii - na doporučení své OL a také pana dr.z proktolog.poradny. 2x jsem krvácela z konečníku, nález pohmatem u OL a poté v proktol.ambulanci anoskopem - vnitřní hemoroidy bez komplikací. Brala jsem Detralex. Poté mi byla zjištěna snížená funkce štítné žlázy, beru Letrox. Dále mi bylo zjištěno z krevních testů autoimunitní onemocnění. Víc nevím. Z důvodu krvácení a občasnými potížemi se stolicí (řidší stolice, ale jen někdy), dále bolestmi břicha až do kříže mi bylo doporučeno kolon.vyšetření. Dnes bylo provedeno pouze do "descendens", dále dle zprávy pro bolestivost a výrazný odpor "v.s fixovaného střeva po gynekol.operaci neproniknuto". Měla jsem císařský řez před téměř 2,5lety. Jinak nález oné části střeva v pořádku, bez patologie. Paní doktorka říkala, že se dále nemůže dostat, mě to ani tak moc nebolelo, ale prý tam hrozí, že by se mohla protrhnout střevní stěna, proto zákrok ukončila. Z jakého důvodu může být střevo takto zúženo? Opravdu to může souviset s cís.řezem? I takto vlastně mimo jizvu? A jak moc je důležité vyšetřit celou tu délku střeva, jak se vyšetřuje? Paní dr.napsala do zprávy, že je event.možné dovyšetření tlustého střeva RTG cestou (CT). Myslela jsem, že budu mít dnes vše za sebou a budu mít event.klid, že v celém tlustém střevě nic nemám...ale takto si říkám, že "něco" může být i dále, kam se již kamera nedostala... Za týden jdu na kontrolu s touto zprávou do proktolog.ambulance. V jakých případech se CT doporučuje? A ještě se chci zeptat, zda je možné, že by ono zúžení střeva mohlo být způsobeno např.nádorem v tomto místě, ale na jiném orgánu v blízkosti - občas mě tam jakoby dloubne, tlačí, skřípne... Jsem velmi štíhlá a mám potíže i se zády (skolioza), někteří dr.se odvolávají na toto. Jinak ale nehubnu, nemám výrazné potíže, občas při polykání cítím tlak nahoře v hrudníku, ale jen někdy. Léčím se také s tou štítnou žlázou. Mám ale strach, aby zúžení střeva nemohl způsobit právě nějaký rostoucí útvar někde poblíž střeva... Je toto možné? A poslední dotaz - kdybych měla Crohnovu chorobu nebo Ulcerozni kolitidu, poznalo by se to z tohoto vyšetření, i když nebylo provedené po celé délce? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Ulcerosní kolitida by se poznala, Crohn může být umístěn jen v některém úseku. Při kolonoskopii omezení dalšího postupu je většinou způsobeno anatomickým kolenem , ohybem střeva a řasami, přes které se kolonoskopista nemusí dostat a není to jeho vinou. Srůsty po předchozích operacích jsou méně pravděpodobné. Pro hemorhoidy a zjišťování nálezu v tl. střevě je kolonoskopie do slezinného ohnutí dostačující, nicméně i pro pacienta je důležité aby měl jasno a diagnosa byla plně ověčena dokončení vyšetření budto CT nebo ještě irrigografickou náplní kontrastní látkou tl. střeva, což se dělávalo jako jediné vyšetření dříve. Jistě při kontrole vám proktolog řekne vše co je třeba a vyjádří se k dalšímu postupu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x