Neuropatie a vitamín b12

Dobrý den, léta se potýkám s bolestmi a mrtvěním rukou a nohou, srdeční arytmií, onemocněním štítné žlázy. V posledním roce se mi omezila hybnost při všech pohybech, začaly velké bolesti v kříží, které způsobují až spasmatické křeče, které jsou k nevydržení, začalo mě vystřelovat píchání jak v hlavě, tak i na několika místech na těle. Na 10 dní v loňském roce jsem dostala akutní bolest do kyčle a znecitlivění okolní tkáně. Bylo mi diagnostikováno přiskřípnutí nervu, protože RTG kloubu bylo v pořádku. Lékař mi doporučil Revitanerv, po kterém obtíže do týdne ustoupily ale občasné bodání, otoky, pálení a svědění nohy, návaly horka, pocení, silné bušení srdce se zvýšilo až k nevydržení. Mám bolesti snad všude, při pohybu okolo páteře až od krku cosi křupne a pak se mi na pár vteřin uleví od tlaku a bolesti. Protože mám nejistou chůzi, sotva zvednu nohy, nemůžu zvednout ruku k hlavě, začala jsem pátrat a na základě prohlášení v Aktualitách na Centrum.cz prezidenta Zemana, že má neuropatii a nikoliv alkoholické opojení, jsem si našla příznaky této nemoci a zjistila jsem, že mám přesně toho onemocnění s téměř všemi příznaky. Nikdo z neurologů, které jsem navštívila se mě neptal na nic mimo akutní bolest, kterou chtěli léčit jen utišujícími léky (na pohotovosti ve FN Bulovka). I když již 2 měsíce užívám Revitanerv jenom obden, obtíže se spíše zhoršují a přidávají další. Zjistila jsem, že mi chybí i vitamín B12, který Revitanerv neobsahuje. Chtěla bych se proto zeptat, který lék nebo doplněk si mám k léčebnému účelu koupit a zda nemá nějaké vedlejší účinky (přibírání na váze - mám 148 kg, větší únava, zažívací potíže apod). Myslím si, že by se po podání B12 mohly potíže zmírnit. Prosím o ujištění, že mé rozhodnutí užívat je správné. Na vyšetření k neurologovi nemám sílu vůbec dojít a tak bych zkusila léčbu B12 sama. Mám EBV, Herpes Simplex, autoimunitní onemocnění štítné žlázy, syndrom únavy po přechozené mononukleoze. Děkuji za brzkou odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Mrtvění, pálení ev i slabost v končetinách může být opravdu způsobeno poškozením tzv periférních nervů, polyneuropati. Poměrně malý počet těchto postižení je ale způsoben přímo nedostatkem některého z vitamínů, i když se tyto jako pomocná léčba používají prakticky vždy. Příčinou jsou nejčastěji některé další choroby- cukrovka, onemocnění štítné žlázy. Některé vnějšími pro nervy toxickými vlivy, ale i alkoholem, některými léky, někdy i přílišným podávání i některých vitamínů skl B např B6.. Někdy je podklad i degenerativní, genetický. Jsou ale i nebezpečné ale léčitelné zánětlivé neuropatie- jedná se o několik závažných zánětlivých dějů přímo na nervstvu. Bolesti v kloubech a páteři mohou být působeny i přetížením při udávané nadváze. Mohou zde být i funkční blokády, které je potřeba nalézt a odstranit a určit vhodný druh cvičení lékařským vyšetřením spojeným s technikami manuální a myoskeletární medicíny. / provozují někteří neurologové, RHB lékaři, ortopedi./ Udávané potíže v oblasti páteře a potíže na končetinách ale mohou mít i vážnější příčinu, kdy změny v páteřním kanále mohou poškozovat i míchu a dělat podobné potíže jako zmíněná neuropatie. K posouzení bude nutná jistě další detailnější neurologické vyšetření doplněné ev na vyš naneuropatii- např EMG, dále zvážení zobrazovacích vyšetření páteře ev i vyšetření krve a mozkomíšního moku. Hladina vitamínu B12 se dá z krve i změřit, existuje někdy i problém v samotné žaludeční sliznici, kdy se tento vitamín nevstřebává ze žaludku a potom se musí dodávat v intervalech injekčně, protože ani tbl s B12 nemohou pomoci.. Můžete jistě zkusit vitamín B12 začít brát- existují samostatné tbl s B12 ev tbl B- Komplex. Vit B12-označuje se často jako kobalamin. V lékárně Vám poradí. Většina vit sk B12 může i zvyšovat chuť k jídlu, jiným mechanismem váhu nezvyšují. Ale pokud se stav např do měsíce podstatně nezlepší bude nutné místo samoléčení, i přes dosavadní Vaše špatné zkušenosti, opět vyhledat lékaře, svého praktika, neurologa / který Vás bude moci vzít do péče, nejen lékaře na pohotovosti, ta není k dořešení podobných chroničtějších potíží určena/, z důvodů které jsem již výše uvedl. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+16 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Kouření vás může připravit o zdraví zubů i dásní
Články: Kouření vás může připravit o zdraví zubů i dásní
Většina lidí je obeznámena...
Kolorektální karcinom
Články: Kolorektální karcinom
Kolorektální karcinom je...
I pivo může způsobit alergii
Články: I pivo může způsobit alergii
Pivo. Jeden z nejstarších a...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Články: Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Nehty postižené plísněmi...
Poničené růstové chrupavky ani růstový hormon nezachrání
Články: Poničené růstové chrupavky ani růstový hormon nezachrání
Léčba růstovým hormonem. U...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: