Neustale zdravotni obtize

Vážená paní doktorko, Této poradny využívám v době, kdy dlouhodobě nemohu navštívit svého praktického lékaře. V prosinci 2013 mi byl odstraněn levy lalok stitne žlázy pro abnormni strumu, ktera utlacocala krční orgány. Funkce byla v pořádku. Dostala jsem 25 mg euthyroxu. Nynější stav. Ma zácpa co jsem měla se zhoršila, udělal se mi trombon kvůli hemeroidum, vecer se budim vždy kolem 2-3 a jsem silene spocena. Predevsin na hlavě a zádech. Poslední dobou jsem opětovně zahlwnena a špatně se mi dycha, v klidove poloze a především v leze. Chodím 4 krát týdně cvičit, jim zdravě a dostatečně pijí. Nekourim a vino si dam 3 sklenky tydne. Když jsem byla na dovolené, poprvé jsem zažila příšerně pálení záhy, ci jsem nikdy neměla. Myslíte ze toto vse může být i způsobení stresem, který ted mam ci je to od stitne žlázy ci jiného onemocnění? Od operace jsem jeste nebyla no kontrole . Předem dekuji za Vás čas a Vaši odpověď. Připadám si jak na horské dráze, ktera se většinu času zasekává dole, jsem z toho jeste vice ve stresu, ze se stále objevují nové a nové zdravotní obtíže. Ještě mam jít na operaci polypu na deloze ale to si myslim s tím nesouvisí. Přeji hezký den. Tereza

Odpověď odborníka:

Milá Terezo. Některé problémy, které popisujete, mohou souviset s narušenou funkcí štítné žlázy, především zvýšené pocení a zácpa. Ovšem je to poněkud protichůdné, neboť zácpa bývá spíše projevem snížené funkce resp. nedostatku hormonů štítné žlázy, zatímco pocení je spíše projevem nadbytku hormonů... Každopádně bych doporučovala kontrolu u lékaře, který Vás se štítnou žlázou sleduje (ať už je to Váš praktický lékař, či přímo endokrinolog) včetně kontrolních krevních odběrů. Výsledky ukáží, zda netrpíte nedostatkem či naopak nadbytkem hormonů štítné žlázy, a dle toho by se případně upravila dávka Euthyroxu. Problémy s dýcháním mohou mít celou řadu příčin, od infekčních či alergických po kupř. kardiální (srdeční), teoreticky se mohla třeba i opět objevit struma a utlačovat dýchací trubice....Bez možnosti Vás vyšetřit více neposoudím, proto, pokud tyto potíže trvají, skutečně nezbyde než lékaře navštívit. Stres může zhoršit většinu zdravotních problémů a některé i navodit. Polypy na děloze s Vašimi ostatními problémy skutečně nejspíše souviset nebudou a jejich odstranění se bát nemusíte, ale před případnou operací by tak jako tak bylo vhodné funkci štítné žlázy zkontrolovat. Držím palce, ať je brzy dobře.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: