Neustálé závratě

Dobrý den, už delší dobu mě trápí neustálé závratě a pocit na omdlení. Začalo to všechno jednoho srpnového horkého dne, udělalo se mi zle po rodinné oslavě (byl jsem dehydrovaný, měl jsem vyššítlak a puls- byl jsem hospitalizován- odběry, EKG, vše v pořádku, dva dny jsem si poležel na oddělení), od té doby se necítím úplně zdráv. Nejméně dvakrát jsem byl na krevních testech a na EKG, vše jsem měl v pořádku. Měl jsem i holter asi měsíc zpátky a vše v pořádku, užíval jsem i léky na tlak, které jsem vysadil, jelikož nemám problémy s tlakem. Ale v posledních dnech mívám v jednom kuse závratě a obavy, že omdlím, jako bych byl na lodi (hlavně když stojím nebo začnu vykonávat nějakou činnost). Občas zaregistruji i bušení srdce (někdy si říkám, že ho moc poslouchám). Je možnost, že by to mohlo být i psychikou všechno? Měl jsem párkrát od té doby panickou ataku a od toho letního incidentu stále vnímám každou "anomálii" mého těla. Žiji už delší dobu v Anglii, brzy se budu vracet, jelikož doktoři absolutně odmítají mi pomoci, jen mi píší léky na tlak, který mám v pořádku. Začíná mě to omezovat v životě, protože když začnu něco dělat, závratě a mdloby mě donutí zalézt zpátky do postele. Navíc si říkám, že kdyby to bylo přeci tlakem, tak by snad tak nepadal no ne? Zkouším si dát přes den kávu, mám pocit, že mi pomáhá, ale když si ji dám, tak mám někdy návaly tlaku v hlavě. Zkusil jsem i alternativu se napít něčeho ostřejšího, měl jsem pocit, že mi to pomohlo, ale ráno bylo ještě horší a hlavně se nechci stát alkoholikem. Stále si říkám jestli jsem fakticky nemocný nebo je to vše psychikou, která se mi nejspíš narušila po tom letním incidentu. Děkuji moc za odpověď. Daniel

Odpověď odborníka:

Dobrý den, moc rád odpovím. Z toho jak vše líčíte, mám pocit, že je to "od nervů". Sám také používáte pojem "panická ataka", to Vám nepochybně řekl někdo z lékařů co Vás vyšetřoval. To vlastně není můj obor, jsem chirurg. Mohu ale posloužit svojí další specializací, což je introvert :-). My introverti se prý umíme vžívat do jiných lidí, protože jsme zvyklí analyzovat svoje nitro. :-) Tento Váš stav je pro nás lékaře dosti nevděčný. Když se k někomu z nás odborníků dostavíte, tak většinou tušíme, že to je "od nervů", ale nemůžeme si dovolit nic zanedbat, a tak v rámci svého oboru vyšetřujeme a vyšetřujeme. Přitom víme, nebo aspoň někteří z nás, že všechna vyšetření budou negativní. Takže až uděláme vše, co umíme, tak na konci zůstane ten stejný otazník. To samozřejmě vytváří konflikt mezi pacientem a lékaři. Bylo by ideální, kdyby hned první lékař rozpoznal, že "je to od nervů" a nemocného poslal k psychologovi bez zbytečných vyšetření. Tak to ale bohužel nefunguje, málokdo z nás je tak moudrý (a odvážný). Nyní uvedu několik menších postřehů, jak byste pro nás lékaře mohl svoje problémy co nejlépe popsat. Závrať je stav, kdy máme pocit, že se naše tělo vůči okolí pohybuje, i když to neodpovídá realitě. Lze takto Vaše pocity popsat? Zvláštní případ závratě je rotační závrať. Postižený má pocit, že rotuje a je schopen popsat, jaký má jeho rotace směr - doleva či doprava. Pokud tomu tak je, pak zcela nepochybně patříte do péče neurologů. Neurotikům nedělá problém sledovat projevy svého těla (i já k nim patřím :-)). Naučte se vnímat rychlost stahů svého srdce. Pulz lze sledovat na zápěstí, snad o něco lépe na krku. Při panické atace je puls vysoký. Druhým extrémem je tzv. "vagová synkopa". Synkopa znamená stručně omdlení. Při vagové synkopě je pulz naopak pomalý. Pokud byste se tep naučil vnímat/měřit, tak bychom mohli alespoň vyloučit tu druhou příčinu. Možná to už ale víte. A teď k Vaší otázce - ano, myslím, že je možné, navíc pravděpodobné, že všechny Vaše obtíže jsou psychického původu. Takto na dálku Vám nemohu říci, že Vám nic jiného není, vždyť je to obtížné i zblízka. Také neznám Vaši životní situaci, třeba jste v takovém stresu, že na obtíže máte "nárok". S tím tlakem máte pravdu, prášky na tlak určitě neřeší obtíže, které Vás trápí nejvíc. Trvale zvýšený tlak se ale projeví po mnoha letech - aterosklerozou s jejími komplikacemi - infarkty, mozkovými příhodami atd. Nemohu vyloučit, že Vám léky kolegové nasadili správně. Jinak bych doporučovat studium knihy Servana-Schreibera - Uzdravení bez léků a bez lékařů. Více o obsahu napoví anglický název - Healing without Freud or Prozac. Probírá řadu způsobů jak léčit panické ataky. Jedním z nich je také pohybová aktivita, s tím bychom Vám mohli pomoci. Pohyb má svou roli i v léčení či prevenci hypertenze.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bojíte se očkování? Homeopatie pomůže zmírnit potíže
Články: Bojíte se očkování? Homeopatie pomůže zmírnit potíže
Počátky očkování jako...
Otřes mozku
Články: Otřes mozku
Otřes mozku je nejčastějším...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x