Nevyléčená trombóza

Dobrý den, jsem po prodělané submasivní plicní embolii která vznikla na základě trombozy v levém lýtku po úrazu kolene. je mi 40 let. bral jsem půl roku lék xarelto ale bohužel trombóza mi v levém lýtku zůstala. nyní jsem xarelto přestal brát na radu lékaře. co mne prosím nyní čeká? jaká je ještě šance že trombóza zmizí? existuje nějaká operace? a mám si ted dávat po tom co jsem lék xarelto přestal brát nějak na sebe pozor? aby se sraženina znovu v lýtku neuvolnila? díky moc za rady.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vaše tromboza, která vám v lýtku zůstala, se vám neutrhne a nezpůsobí další plicní embolii, ale nezmizí. Nicméně zpomaluje tok v žilách lýtka a tímpádem máte vyšší riziko, že se tromboza vrátí, když bude noha znehybněna (operace, úraz, sádra, ortéza, dále dehydratace...). Proto v rizikových situacích doporučujeme preventivní aplikaci nízkomolekulárního heparinu (Clexane, Fraxiparin...) - kolem operace, po dobu sádry apod. Dostatečně pijte a hýbejte často nohama (když sedíte, přitahujte špičky nahoru). Jinak pro vás není žádné omezení. Stran léků - většinou necháváme po vysazení léků na ředění krve bez další léčby. Ale dle velké celoevropské studie z let 2010-2015 se zdá, že Anopyrin (100mg aspirinu) má minimum nežádoucích účinků a také méně navrácených tromboz oproti lidem bez léčby. Ikdyž ne každý lékař s tím souhlasí - protože Anopyrin brání vzniku tromboz v tepnách a ne v žilách... proto je to kontroverzní. :-) Přeji hodně let bez nové trombozy...

MUDr. Veronika Kaššovicová
MUDr. Veronika Kaššovicová

Specializace: Hematologie a tranfuzní lékařství
Pracoviště: Hematologická ambulance Nemocnice Jablonec nad Nisou

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: