Nežádoucí účinky durogesic

Dobrý den, prosím o radu mé babičce. 85 let, degenerativní změny páteře, výhřez plotýnkového vaku a chronické bolesti. Dlouhodobě užívá (mimo jiných léků) náplasti Durogesic 25, nyní od března zvýšení dávky na 50-75 mg. Patrně vedlejším účinkem, kromě útlumu a spavosti, je i totální změna v chování (agresivita, je zlá, mluví "z cesty", slovně nás napadá a pod.), absolutní zmatenost, nepamatuje si jednoduché informace, někdy nás nepoznává, je z ní prostě jiný člověk, stín toho co bývala. Rádi bychom jí nějak pomohli - prosím o radu, samozřejmě kromě vysazení Durogesicu? Děkuji!

Odpověď odborníka:

Snížení dávky je prvním předpokladem zlepšení. Bez toho to nelze. Zbytek je soustavná "aktivizace". Tzn. kombinace fyzioterapie, cvičení s dopomocí, kontroly cvičení samostatného, pravidlené procházky( případně jiné cvičební aktivity dle stavu funkce těla, bolestí, vše je třeba sice aktvině , ale dle konkrét ních možností ten den) Bez změny dávky léku nic zlepšit nejde. I tato zbylá doporučení jste možná prováděli, ale vyšší dávka vše kompilkuje. Vyšší dávku lze určitě zlepšit výše uvedenými doporučeními-aktivním přístupem fyzioterapeutickým, cvičebním a psychologickým, co nepůjde bude nutno řešit doplňujícím lékem, určitě ne zvýšením dávky.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: