Nezotavení po arthroskopii kolene

Dobrý den, je mi 24 let, jsem farmaceutka a studentka medicíny. Před dvaceti měsíci se mi při turnaji v rugby propadlo koleno, byla to ukrutná bolest, ale normálně jsem došla domu- noha se vrátila. Druhý den jsem již nemohla koleno plně propnout ani jej pokrčit. Bohužel jsme se vydala k našemu nejbližšímu lékaři - chirurgovi, jež mi po rtg vyšetření (na kterém nic nenašel) dal ortézu na 5 týdnů. Po této době jsem se rozsah v koleni ještě více zhoršil, nemohla jsem na nohu došlápnout a navštívila jsem ortopeda v Praze, který mě okamžitě poslal na arthroskopii kolene(s podezřením na rupnutí vazu či poškození menisků). Dostala jsem se na řadu zhruba po měsíci (tedy téměř tři měsíce po úrazu). Výsledkem arthroskopie patelofemorální poškození (blíže neurčené, napsali to do zprávy spíš pro to, že tam nic nenašli )a ruptura pliky (pliku odtranili), ostatní podezření prý negativní. Je prý možné, že mám natržený postranní vaz, ale nechtěli se v koleni zbytečně více vrtat(to mi také řekli). Každopádně měsíc od operace jsem byla schopna pomalu ohýbat a propínat koleno. Takže zlepšení pro mě neskutečné(nyní propnu plně , pokrčím na 90 procent...ale obojí s bolestí) Byla jsem nyní po roce a půl na prohlídce. Téměř denně mám bolesti kolene, nemohu si dřepnout, skákat, běhat, na dotek jde vyloženě cítit jak mi o sebe části zavazejí, jak mi v něm křupe, loupe, vrže. Kdybych udělala některý z výše uved. pohybů okamžitě by se mi prolomilo nazpět. Nemohu vlastně provádět žádný aktivní pohyb a i přesto mám bolesti. Pan doktor mi řekl, že to chce čas, stačí posílit svaly a bude to ok...a tak nějak neurčitě se vyjádřil, že udělal co mohl. Řekl mi to na lonske prohlidce- rok po uraze i letos (muj stav je stejny) Zajímal by mě i jiný názor. Myslím si, že se mi koleno pomalu ale jistě bude nějakým způsobem opotřebovávat. Není normální, aby mi v něm při každém ohnutí takto lupalo a třelo se to tam. Napsala jsem to nejspíš velmi sálodlouze, ale velmi mě tento zdravot. problém trápí. Celkově jsem musela skončit s veškerými kolektivními sporty a nejen na závodní úrovni. Dalším důvodem je, že to potřebuji do budoucna nějak vyřešit, zhruba deset až dvanáct hodin denně stojím/chodím (v nemocnici, v lékárně)a už teď ve 24 letech tu bolest na konci směny skoro nevydržím a nedejbože když se mám rozběhnout na praxi k pacientovi....mohu maximálně rychlochuzi. Bolest kolene není až tak intenzivní, když si dávám pozor jak rychle jdu a jak našlapuji, nenutí mě to užívat nějaká analgetika, ale myslím, že se to bude jen horšit. A nemyslím si, že je normální v mém věku řešit, jestli se mohu takto a onak otočit nebo trochu zrychlit aby mi nelouplo v koleni a nepropadlo mi... Příští měsíc jsem se objednala k specialistovi. Napsala jsme Vám spíš pro to, že by mě zajímal i nějaký další názor než se k němu vydám. děkuji moc za dočtení až do konce, s pozdravem Zuzka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, potíže, které popisujete mohou mít celou řadu příčin, včetně úrazových. Navíc se nedá pouze z popisu stanovit, co je v koleni vlastně poškozeno, je třeba to ozřejmit vyšetřením a asi i další artoroskopií, která by mohla být i kurativní. Vaše volba jít ke specialistovi je to nejlepší, co jste mohla udělat.

MUDr. Mgr. Ing. Dalimil Chocholáč, Ph.D.
MUDr. Mgr. Ing. Dalimil Chocholáč, Ph.D.

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: Nemocnice Letovice,
FNOL Traumatologie

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x