Nisseris meningitidis b

Dobrý den, před týdnem jsem byla na "ušním, nosním, krčním" s tím, že mě bolelo v krku. Doktorka uveda do zprávy: Lok. zarudlá lymf. tkán na zadní stěně, hypoph. kidný, bolestié.... Dg.. Pharyngitis acuta. Předepsala mi antibiotika PENBENE 1 000 000 POR TBL FLM 0X1MU 3X1. Také mi udělala výtěr a říkala, že výsledky budou za týden jak pujdu na kontrolu. Teď po týdnu už mě krk nebolí, spíš občas pokašlávám a mám celkem zahleněný nos a i trochu krk na což mi doktorka řekla, že mam kloktat Vincentku, dobírám ještě antibiotika, ale pořád cítím, že jsem dost slabá a unavená... V těch výsledcích stěrů byl uvedený nález: Nisseris meningitidis B. Doktorka ještě někam volala, aby se ujistila, jak je potřeba to léčit...což mě trochu zarazilo a já vubec netušila oč jde.. Nakonec ji ujistili, že antibiotiky a víc mi k tomu nic neřekla.. Nedalo mi to a koukla jsem se na internet o co vlastně jde a teď jsem celkem nejistá... Den předtím se mi totiž na pravé noze z ničeho nic udělaly tři malé modřinky a jeden malý červený flíček..mysella jsem, že o nic nejde, ráno už to vypadalo skoro jako modřina, uprostřed ještě trochu červené... a teď čtu, že: "U pacientů se často objevuje vyrážka, která nevybledne ani pod tlakem. Jedná se o shluk krvavě červených teček ve velikosti špendlíkové hlavičky, které se mohou objevit kdekoli po celém těle. V případě, kdy nedojde k léčbě se tyto tečky slévají a podobají se modřinám. Výskyt vyrážky může být také posledním příznakem, který se objeví." Znamená to něco, nebo jen zbytečně plaším? A když jsem teda měla v krku tu bakterii, nemůže se to nijak rozvinout? Předem moc děkuji za odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý večer,paní Lenko, myslím,že nemusíte mít obavy. Neisseria meningitidis různých subtypů se často vyskytuje v nosohltanu i zcela zdravých lidí,aniž by působila zdravotní problémy. I u Vás mohla být nepoznaným "společníkem" týdny,měsíce a možná I leta. Tato bakterie je většinou velmi dobře citlivá na PNC,tedy Penbene. Zda ji penicillin opravdu zničil,zjistíte kontrolním stěrem. Ony červené flíčky s nálezem Neiserie velmi pravděpodobně nesouvisí. Neiseria meningitidis sice za určitých okolností může způsobit meningitidu,tedy zánět mozkových blan/odtud její jméno/,ale to je velmi těžké onemocnění s horečkou,intenzivní bolestí hlavy,ztuhlostí šíje,zvracením a celkovým výrazným zhoršením stavu.U některých pacientů,kteří jsou na tom špatně se vyskytujet krvavý výsev pod kůží. Takže se nebojte.Hezký víkend.

MUDr. Ludmila Marie Lahodová
MUDr. Ludmila Marie Lahodová

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Soukromá ORL ordinace, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Pevné pouto mezi matkou a dítětem předurčují hormony
Články: Pevné pouto mezi matkou a dítětem předurčují hormony
Největším zájmem matky je...
Játrům prospěje očista
Články: Játrům prospěje očista
Ukládání vitaminů a tuků...
 Když onemocní slinné nebo slzné žlázy
Články: Když onemocní slinné nebo slzné žlázy
Sjögrenův syndrom patří...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Mezoteliom, karcinoid, teratom: příliš je neznáme, přesto nás ohrožují
Víte, jak funguje hormonální antikoncepce?
Články: Víte, jak funguje hormonální antikoncepce?
Skutečnost, že hormonální...
Gynekologické operace
Články: Gynekologické operace
Gynekologie patří mezi...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: