Nižší tlak a tep

Dobrý den, paní doktorko, doma vlastním tlakoměr, který je pouze na zápěstí (prý není tak přesný), měřím si na něm občas tlak, oposlední dobou jsem taková "chcíplá", je mi stále hodně zima, venku i přes teplé rukavice mám zmrzlé prsty, občas mi trochu nafialový nehty. Tlak mám dle tlakoměru okolo 85/50 (někdy třeba i 78/45 ap.) tep kolem 50-55. Jelikož mám ještě sporttester s hrudím pásem, měřila jsem tep i přes něj a ten tep souhlasí i přes něj. Nevím, zda je můj tlak i tep normální a neřešit to. Je pravda, že v lonském roce jsem zhubla dost drastickou dietou, nyní jedu na stravování s omezením sacharidů, ale má váha je v normě (162cm, 58kg, 24 let). Jsem schopná si zacvičit, ale někdy mám takový pocit, že snad ani nikam nedojdu, i přes to se snažím zařazovat pohybovou aktivitu (cca 1-4x týdně na hodinu cvičím) + hodně chůze. Mám dny, kdy spím 3-5 hodin, někdy zase i 10. Dříve jsem měla problém s chudokrevností (alespon ještě po pos. výsledcích krve ale to je již cca rok a půl zpátky) od té doby jsem na odběrech nebyla. Kvůli sestře jsme sledované na štítné žláze a tam jsem byla na podzim a vše bylo v pořádku. Myslíte si,že se tím nemám zatěžovat? Je mi jasné, že prudké vstávání a tím spojené závratě jsou spojené k tomu tlaku a na internetu píšou, že je to normální, s tím už jsem se naučila pracovat. Jinak ale neomdlévám, jen občas závratě, trochu nafialovělé nehty, zimovřivost a dost často takové strašně ztuhlé prsty na rukou až do bolesti. Ještě nevím zda to s tím souvisí, ale hodně mi padají vlasy. Myslíte si, že by pomohly nějaké vitamíny?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Váš problém je poměrně široký. Jste mladá hubená, tak TK této výše může být v normě, pokud nemáte potíže. Zápěstní tonometr je dobrý akorát do odpadků. Nevím, jak moc omezujete sacharidy, ale mozek funguje pouze na kyslík a cukr, pokud jich nemá dost, tak prostě pořádně fungovat nebude, jedním z prvních příznaků je právě únava a ospalost. Výkyvy ve Vašem stavu bych viděla právě výkyvy ve stravě. Pokud je snížená funkce štítnice, tak by to byl setrvalý stav. Chudokrevnost může být důvodem ospalosti také - mozek nedostává dost kyslíku. Důvody anémie jsou poměrně široká problematika, tak do toho se pouštět nebudu a odkážu Vás na Vašeho praktika. S pozdravem MM

MUDr. Martina Míchalová
MUDr. Martina Míchalová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět středního ucha
Články: Zánět středního ucha
Zánět středního ucha...
Bradavice
Články: Bradavice
Bradavice jsou drobné kožní...
Marihuana v dětském pokoji: je důvod k panice?
Články: Marihuana v dětském pokoji: je důvod k panice?
Na zahradě nebo doma za...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Biologická léčba lupénky: dostupná jen pro vážné případy
Rakovina prostaty: 5 mýtů uvedených na pravou míru
Články: Rakovina prostaty: 5 mýtů uvedených na pravou míru
O existenci své prostaty se...
Když za nemocné klouby může lupénka
Články: Když za nemocné klouby může lupénka
V případě těchto dvou...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: