Noční dušnost po prodělané infekci mykoplasma pneumonie u 6.5 leté dcerky

Dobrý den, paní doktorko, dcerka prodělala v srpnu a začátkem září infekci mykoplasma pneumoniae, projevilo se to u ní atypickým zápalem plic, brala Klacid,Biseptol a opět Klacid. Stále jí přetrvává dušnost - v noci rychle dýchá. Byla jsem s ní na alergologii-imunologii, tam slyšela paní doktorka stále hrubé dýchání, dostala Ventolin tříkrát denně 2 vdechy + na noc lék na astma Singulair a ta noční dušnost stále přetrvává. Na imunologii dceři odebrali krev na všechno možné, výsledky budeme mít až 11.10. Ale co mě znepokojuje je to rychlé dýchání ze spaní a trvá to celou noc. Chtěla jsem se zeptat - jestli se jí nemohlo něco stát se srdcem, protože měla při výše zmiňované infekci opravdu vysoké horečky (40-41),které nešly srazit ani v kombinaci paralen-nurofen, zabraly jí až 3 zábaly za sebou a já mám strach, jestli jí ty horečky nějak nemohly roztáhnout srdíčko. Jsem naprosto zoufalá, protože to noční rychlé dýchání mě strašně znepokojuje. Můžete mi, prosím, napsat, co si o tom myslíte a kam bych se eventuelně mohla s tím srdíčkem obrátit - někam, kde by jí udělali UTZ srdce, aby jí to nějaký lékař zkontroloval. Opravdu mnohokrát děkuji za odpověď. Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vaší dcerku určitě řádně vyšetřil alergolog i Váš dětský lékař. Volba Ventolinu a Singulairu je určitě dobrá. Singulair může zabrat až za delší dobu. Infekce může být vyvolavatelem hyperreaktivity průdušek až astmatu, takže tyto léky by měly průdušky roztahnout a působit protizánětlivě. Spíše bych tedy příčinu dušnosti viděla stavem po prodělané infekci průdušek a plic než příčinu v onemocnění srdce. Samozřejmě je možné dcerku nechat vyšetřit na kardiologii, ale určitě postup a Vaše obavy proberte s pediatrem, protože na toto vyšetření musíte mít doporučení.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: