Noční třesy

Vážená paní doktorko, budou tomu už dva roky, co jsem se poprvé probudila v noci se třesem po celém těle. Tehdy jsem z toho byla vyděšená a mívala jsem pocity na omdlení. Po první zkušenosti jsem se bála spát ve vlastní posteli. Od té doby se to asi půl roku vracelo pravidelně, každý týden jeden "záchvat". Často jim předcházely pocity necitlivosti končetin nebo obličeje. Šla jsem s tím za obvodní lékařkou. Trpěla jsem tenkrát hodně na bolesti hlavy a často se mi hlava motala. EEG i CT bylo v pořádku, prý jen nějaké drobné odchylky. Během prázdnin (chodila jsem tenkrát na střední) a v prvních měsících nového školního roku se třes neobjevil, ale později se opět začal objevovat tak jednou za 14 dní. Poté opět ustoupil o prázdninách a tento školní rok se objevil zatím 2x. Je ale trochu odlišný od předchozích. Trvá déle (dříve 0.5 hodiny nyní 1.5) a není mi při něm tak moc špatně, ale stále mám strach. Nyní se k tomu přidal i pocit špatného dýchání, tlak na hrudi a pocit sevřeného hrdla, ale ne jen v noci při třesu. Mám pocit, že se mi špatně dýchá i během dne. Všimla jsem si, že se mi to často děje v hromadných dopravních prostředcích. Mám pocit, že se mi nedostává kyslíku a strach, že to se mnou sekne a budu na obtíž, nebo mi nikdo nepomůže a tak. Strach, že mi nikdo nepomůže mám i při nočních třesech. Na střední jsem byla doma převážně sama, takže ta obava byla skutečně oprávněná. Říkám si, že je to něco jako panická porucha a že mi nehrozí nebezpečí, ale pořád to není jisté a bojím se, že se může něco stát. Myslela jsem, že ten pocit špatného dýchání, když to cítím nahoře a ne tlak na hrudníku, může být kvůli hlenu v krku. Mám v krku často velmi hustý hlen, který musím občas odstranit manuálně vatovou tyčinkou. Někdy jeho přítomnost vzadu nahoře v krku působí bolest. Někdy kvůli němu nemohu polknout (nebo si aspoň myslím, že je to kvůli němu). Nyní problémy s motáním hlavy už asi rok nemám, ale pobolívá mě občas stále. Místo toho mě trochu trápí občasná nevolnost po jídle. Někdy se mi dělá špatně ještě pár hodin po jídle, jen při pomyšlení na jídlo, přitom se mi nezdá, že bych toho jídla snědla moc. Stávalo se mi to hodně často na začátku semestru. To jsem také trpěla často "depresemi", únavou a úzkostlivými stavy, což přikládám za vinu hormonální antikoncepci, kterou jsem v tu dobu začala brát (kvůli častému výskytu cyst na vaječnících). Myslím, že se tyto stavy trochu zlepšily, když jsem začala brát B-komplex. Vím, že je to velmi rozsáhlé a některé věci spolu nesouvisí, ale snažím se popsat vše neobvyklé, co mě poslední dobou trápí, kdyby to náhodou mohlo mít nějaký vliv. Hlavní otázka jsou ty třesy a špatné dýchání. To mi znepříjemňuje život nejvíc. Nesetkala jste se s pacientem, který by trpěl něčím podobným? Co by to mohlo být v mém případě? Mám v plánu zajít za obvodní lékařkou, pokud stihnu všechny zkoušky aspoň týden před začátkem nového semestru, nicméně do té doby zbývá ještě hodně času a já bych se mezitím ráda dozvěděla co nejvíc. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vzhledem k rozmanitosti Vašich potíží a také, že doposud byla všechna vyšetření negativní, bych řekla, že Vaše potíže jsou psychického rázu. Pacienta se úplně stejnými potížemi jsem sice dosud neměla, ale potíže s dýcháním a jídlem jsou u panické ataky velmi časté. Nicméně platí, že než prohlásíme fyzické obtíže za psychického původu, provedeme všechna nutná vyšetření, abychom vyloučili somatický původ obtíží. Ve Vašem případě bych doporučovala plicní vyšetření k vyloučení astmatu a neurologické kvůli třesu. A určitě byste neměla váhat s návštěvou psychiatra, uvidíte, že se Vám uleví. Zdravím a přeji brzké uzdravení.

MUDr. Lea Blahníková
MUDr. Lea Blahníková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Obvodní lékař, Vidnava

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x