Novorozenec a pásový opar

Mám na vás dva dotazy: 1) 8.5 se mi narodila dcera a 21.5. u nás byla na návštěvě teta, která přišla do styku s naší babičkou, která má pásový opar je nějaká možnost nákazy a pokud by se dcera nakazila je to hodně nebezpečné? 2) 30.5. máme rodinnou oslavu, kde má právě být babička s pásovým oparem, který už bude mít 14 dní v léčbě myslíte, že bychom raději na tu oslavu neměly chodit? Jsou to asi hloupé dotazy, ale nechtěla bych něco podcenit... Mockrát děkuji za odpověď Hezký zbytek večera Lenka

Odpověď odborníka:

Pásový opar způsobuje stejný virus jako neštovice. Pokud teta prodělala neštovice, je nepravděpodobné, že by se od babičky nakazila a tak přenesla infekci na Vaši dcerku. Velmi bych doporučila dodržet alespoň šestinedělí jako dobu, kdy se u dětí minimalizují návštěvy - děti mají minimální imunitu a mohou chytit běžnou infekci, která u nich může mít velmi závažný průběh. Určitě by bylo dobré miminko izolovat od babičky s pásovým oparem, ale obecně bych Vám doporučila se rodinné oslavy s takto malým miminkem nezúčastnit. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: