Občasný strach-jak proti tomu ?

Dobrý den. Moje maminka-81-let měla v září 2015 mrtvici ( v hlavě ji praskla tepna na dvou místech - centra vidění ). Byla v nemocnici a po vstřebaní těchto ložisek, byla propuštěna domů. Celkem se z té mrtvice dostala dobře. Pouze si stěžuje ještě na neostré prostorové vidění - jak kdy, ale čte bez brýlí i denní tisk. Léčí se - léky - na vysoký krevní tlak. Během dne ji měřím tlak asi 5x. Tlak má kolem 135/81 i méně. Ale někdy se strachy začne klepat a tlak má pak i přes 165/86, 172/95 .... Říká, že má strach co bude s ní , že je zbytečná již a podobně. Tak bych měl dotaz, jak něco udělat tak, aby se odboural ten strach, který občas má. Jak přestane mít strach, tak má tlak hned kolem 130/80 i méně. Ten strach se jí najednou sám jakoby ztratí, sám pomine a již se pak neklepe. Opakuje se to tak občas 3x za den. Nekouří, nepije alkohol ani kafe. Snaží se žít zdravě. Děkuji za případné rady co by mohla maminka při strachu dělat nebo jak tomu strachu nejlépe předejít.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jaroslave, mrzí mě, že maminka trpí takovými stavy úzkosti či strachu. Bohužel příčiny a řešení těžko odhadovat takřečeno "z druhé ruky" a ještě přes internet. Úzkost může mít mnoho příčin, někdy se může i "osamostatnit" a objevovat se zničeho nic ve formě návalů. Od jisté úrovně pak mluvíme o tzv. panických atacích. Dobrá zpráva je, že se nejedná o psychické onemocnění, ani nic "nenormálního" - panické ataky jsou běžnou příčinou návštěv u psychologa a časem se většinou zmenšují a mizí. Příčiny můžou být různé - často se jedná o nahromadění stresu za poslední měsíce až rok, nebo potlačování pocitů, nemluvení o nich. Taky je možné, že to zhoršila mrtvice. Léčba většinou zahrnuje psychoterapii, někdy i lehká antidepresiva. Doporučuji Vám s maminkou vyhledat psychologa (lépe řečeno psychoterapeuta), se kterým se domluvíte co dál. Můžete jít buď k soukromému a placenému, nebo si od obvodního lékaře vyžádat doporučení a vyhledat „klinického psychologa“ (dělá na pojišťovnu, většinou se ale déle čeká na termín). Držím Vám i mamince palce a přeji hezký den.

Vladimír Marček, Ph.D.
Vladimír Marček, Ph.D.

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické služby, Brno

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: