Očkování

Dobrý den, jsem po potratu a prodělaných zarděnkách (s kterými prý mohl potrat s velkou pravděpodobností souviset). Očkovaná proti zarděnkám jsem byla ve 12 letech. Ráda bych brzy otěhotněla, ale zatím mám IgM Rubeola neustále pozitivní a proto bych alespoň v této nucené pauze ráda udělala maximum pro další těhotenství. Doporučila byste mně nějaké očkování nebo zopakování očkování proti nemocem, které by mohly ohrozit moje další těhotenství stejně jako v minulém těhotneství zarděnky? Např. proti černému kašli, příušnicím atd.? Velmi Vám děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, můžete si zopakovat očkování proti černému kašli, černý kašel je nebezpečný hlavně pro miminka do 1 roku věku. Poslední dobou je zaznamenáván zvýšený počet hlášených případů tohoto onemocnění. I očkování proti příušnicím v dospělosti je možné, existuje kombinovaná vakcína proti spalničkám, přiušnicím a zarděnkám. Pokud jste však byla očkována v dětství, je pravděpodobné, že jste před příušnicemi dostatečně chráněna. Není nutné podstupovat další očkování.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: