Očkování proti klíštatům

Dobrý den,mám dotaz zda se můžu nechat očkovat proti klíštatům když mám opět v krvi nález _boreliozy,je to 3 roky co jsem jí měla,po několika vyšetřeních krve již v krvi nebyla,nyní opět nález,ale klíště jsem neměla.Když jsem se chtěla nechat očkovat,tak mi bylo řečeno,že to nejde pokud nebude krev v pořádku.Ted zase prý možná ano,ale neví se jistě. Díky za odpověd.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, očkování je proti klíšťové meningoencefalitidě, což je onemocnění odlišné od boreliozy. Záleží, které protilátky v krvi máte. Pokud se jedná o protilátky z třídy IgM, jedná se o akutní onemocnění a potom není žádné očkování vhodné, naopak je nutná léčba antibiotiky. Pokud se jedná o protilátky ze třídy IgG, které ukazují na proběhlé onemocnění, můžete se nechat naočkovat, protože tyto protilátky můžou v krvi přetrvávat celý život - ukazují pouze to, že u vás onemocnění někdy proběhlo, ale nijak vás neohrožují. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: