Očkování proti karcinomu čípku

Je mi 20 let a provozuji pouze chráněný pohlavní styk s jedním (prvním) partnerem. Zajímá mě, zda má ještě nějaký smysl nechat se očkovat proti karc. čípku. Co když už virus ve mě je? - je to vůbec možné, abych byla už nakažená? Dá se to nějak poznat, zjistit? Trpím na opary na ústech a mám (podle mojí gynekoložky) "nevyléčitelného" streptokoka. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den! Existují desítky kmenů lidských papilomavirů, z nichž několik přispívá ke vzniku rakoviny čípku děložního. Smysl má očkování tehdy, když Vás před vstupem těchot rakovinotvorných kmenů papilomaviru ochrání. Pravděpodobnost zisku ochrany je tím nižší, čím větší počet partetrů jste vystřídala vy a čím více partnerů vystřídali oni (protože papilomaviry přenáší i muži, bez příznaků). Testy na přítomnost papilomavirů existují, nejsou ale běžně dostupné.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: