Odporný zápach z nosu - ozéna?

Paní doktorko, můj dotaz se týká manželky. Trpí silně páchnoucí rýmou, která se objevuje ve vlnách bez vazby na roční období; vždy se objeví, problém trvá několik týdnů, poté zase na několik týdnů vymizí. Rýma je obvykle hustá, světle zelená. Po vysmrkání je cítit odporný štiplavý až hnilobný zápach (po sirovodíku) někdy i po celé místnosti. Navštívila svého praktického lékaře, nasadil antibiotika a kortikoidy s minimálním výsledkem. Na ORL též neshledán žádný nález. Výtěr z nosu negativní. Na alergologii provedeny kožní testy, žádný výsledek. Předepsány opět kortikosteroidy (avamys), po nichž se problém silně zhoršil. Před tím ještě zkoušela běžně dostuná lokální antibiotika (Bioparox), po kterých se problém upravil, ale možná šlo jen o spontánní ústup. Ještě nmalý detail - pokud při manifestaci problému dostane klasickou rýmu z nachlazení, problém na čas ustoupí. Manželka odmítá o svém problému diskutovat a dále jej nechce řešit. Má pocit, že si to vymýšlím a to mě donutilo položit dotaz ve Vaší poradně. Na internetu jsem si něco přečetl o ozéně, což by mohl být onen problém. Poradíte, na koho by se ještě mohla obrátit či jak by se dal problém řešit? Ještě podotýkám, že má oboustranný rozštěp rtu a patra, samozřejmě napravený mnoha operacemi. Naposledy operována před 20 lety. Nevím, zda to může mít souvislost, píšu jen pro pořádek. Děkuji za jakoukoliv odpověď. S pozdravem Tomáš

Odpověď odborníka:

Při čtení Vašeho dotazu mě také napadla v první řadě ozéna. Předpokládám, že bylo provedeno běžné ORL vyšetření včetně vyšetření vedlejších nosních dutin alespoň prosvícením a že má žena v pořádku chrup (že tam není třeba zdroj infekce). Na Vaší ženě záleží, zda bude problém dále řešit. Doporučovala bych vyhledat ORL pracoviště s širšími diagnostickými možnostmi, například v rámci některé z fakultních nemocnic, aby mohli podrobně přešetřit možná ložiska zánětu včetně oblasti operací rozštěpů. Můžete se na takové pracoviště obrátit i bez písemného doporučení lékaře, nebo můžete vyhledat mailovou adresu na dané pracoviště a problém konzultovat přímo tam. Popsaná zapáchající rýma jistě není normální a v pořádku a je vhodné dál pátrat po jejím původu, i když provedená vyšetření nic nenašla.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
stejné příznaky a léčba | Od: Zuzka | 25.3.2016 21:05
momentálně se léčím s těmito příznaky, na ORL me pan doktor řekl, že mám zánět nosohltanu a rozleptanou nosní sliznici (způsobeno tím zánětem a překročením dop. dávky nosních sprejů) nasadil mě antibiotika - sprej NASONEX a FROMILID 500 k přeléčení zánětu.
léčbu mám čtvrtý den a opravdu mi pomohla.
za týden mám jít na RTG.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: