Opakované nemoci bakteriálního původu

Prosím radu ohledně neustále nemocného 4letého syna. Do 2 a půl let byl naprosto zdravý, po nástupu do školky začalo peklo. Za rok a půl měl již 11x antibiotika - záněty středního ucha, angíny, průdušky. Vždy mu měří CRP, takže se jedná vždy o bakteriální nemoci. Teď se nám neustále vrací angíny, s tou poslední jsme byli hospitalizováni v nemocnici a dostával 9xpíchaný penicilin, na závěr pendepon. Minulý týden dostal 2. pendepon, ovšem za 2 dny znovu horečky, bílé mandle (má tam vždy takové bílé chuchvalce), CRP 38 (dle mě CRP pak určitě ještě vyrostlo, měřili mu ho ze začátku nemoci), nasazen pro změnu Klacid. Angínám vždy předchází aft v puse. Záhada je, že opakovaně z výtěrů nemá streptokoka. Zjistili mu pouze 2 bakterie - Serratia marcescens a Pseudomonas aeruginosa, ovšem už neudělali citlivost. Je možné, že ty angíny jsou způsobeny jimi? Dále z krve zjistili protilátky EBV a CMV, svědčí o prodělané infekci. Jinak vše v pořádku. Na imunologii zjištěny snížené protilátky proti Hemofilovi B, jinak vše v pořádku. Na ORL zjištěna opakovaně již rok tekutina v obou středouší. Prosím o radu, proč se ty jeho nemoci stále vrací? Pomůže vytrhnout mandle - nejdříve nosní pak krční? Opravdu jsem již zoufalá. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Všechny obtíže jak je líčíte budou nejspíše od hypertrophie nosní mandle, kde se permanentně drží infekce a neustále se horní cesty dýchací zaplavují různými bakteriemi a navíc již dochází k obturaci eustachových trubic s blokem, proto je tekutina ve středouší. Dítě může být navíc ještě alergik , může mít nějaký defekt imunity a to je vše navíc živná půda pro bakterie. Výsledky kultivace jsou často zavádějící a ůplně bych se jimi neřídil, obzvlášt po té palbě všech možných ATB. Každopádně bych začal odstraněním nosní mandle s odesláním na autovakcinu + alergologickým a imunologickým vyšetřením s příslušnou terapií.

MUDr. Vladimír Prokop
MUDr. Vladimír Prokop

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: FORTMEDICA ORL

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: