Opakované punkce

Dobrý den pane doktore, od roku 2008mám problémy s kolenem.Tehdá jsem byla na léčbě elektromagnety,ale nepomohlo to a paní dr mi nic jiného neudělala a nepředepsala.Před měsícem jsem byla u obvodního ortopeda a ten mi diagnostikoval chondropatii přesná zpráva zní:pr.koleno klidné bez známek zánětu,bez nápně,prosáknutí suprapatelárního recesu,punkcí aspirováno 3ccm čiré tekutiny,pohyv v kolení bez omezení,bol.při dotažení krajní flexe vázne,hypotrofie stehenního svalstva,kl.štěrbiny nebol.menisky neg.viklavost není vazny pevné dg chondropatia pateliae Idx.chron dopor.aplikován diprophos +meso i a do pr.kolene chondroprotektiva dlohodobě.izometrické posilováí steh.svalstva Za týden jsem jela do nemocnice s oteklým kolenem a opět punkce,napsáno punkce s aplikováním léčiva (já teda vůbec nevím jakého nikdo mi neřekl nic) rentgenový snímek neukázal nic a na mag.rezonanci jdu až 6.5.2015.Za další dva dny jsem opět byla v nemocnici na punkci a dnes 15.4.2015 opět punkce ve všech případech 2stříkačky cca dr říkal že odebral.kontrolu mám dle stavu a naplnění a dr říkal,že mi píchne ten diprophos.....ale nepříjde mi to normální vždyť jsem ho už před necelým měsícem měla aplikovaný.Odlehčuju berlema a leduju.cvičím omezeně protože druhý den ne-li hned po punkci pár hodin se koleno znovu plní vodou.Už si opravdu nevím rady co s tím.Koleno se mi často podlamuje a bolí i na vnitřní straně i uvnitř dole nebo zezadu.Dr.mi na to nic neřekl a poslal mě domů.Schody skoro nesejdu jak mě to bolí a mám to pořád naplněné.Prosím o radu co mám dělat jakto že se to tak rychle plní a že mi dr chce píchnout znovu ten diprophos?? má to necu aby mi ho píchal nebo ho mám na to upozornit??.....Po dnešní punkci cca 5minut se mi začala motat hlava je možné že to bylo po punkci nebo po nějakém tom léku co jsem dostala a nebyl uvedený e zprávě??děkuji mockrát

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Diprohos se píchá dle stavu někdy i s odstupem 2 týdnů ,pokdu ale nemá efekt pak maximálně 3x, měl by zabránit tvorbě nové tekutiny, Pokdu Vám někdo píchne něco do kolene vždy si nechte napsat co to bylo,je to důležité i pro další lékaře. Pokud se bude výpotek takto rychle opakovat je nutné vyšetřneí punktátu k vyloučení infekce či revmatické choroby a pokud se budou výpotky opakovat pak je nutná arthroskopie. Magnetická rezonance je pouze vyšetření a ne vždy ukáže změny ,které jsou uvnitř kloubu a je nutná operace - arthroskopie. Reakci můžete mít , nahlašte to před případnou další aplikací . někdy vzniknou i alergické reakce

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: