Opar

Dobrý den, přítelkyni se udělal opar a během dvou dnů ji opuchla půlka úst. Navíc si nahmatala pod pravou čelistí nějakou bulku,prý asi uzliny. Do toho všeho má teploty okolo 38 stupňů. Může toto vše být způsobeno tím oparem? Nikdy takový opar neměla. Poraďte prosím,jak postupovat a hlavně,jestli to nemůže být nebezpečné? Otok ani po dvou,třech dnech stále ne a ne splasknout. Děkuji mnohokrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, opar takového rozsahu je třeba zaléčit (je-li opravdu rozsáhlý, lék předepíše lékař, není volně prodejný), zvětšení uzlin a teplota s tím mohou, ale nemusejí přímo souviset - může se jednat jak o doprovod výsevu oparu, tak o jiné onemocnění, které je naopak doprovázeno výsevem oparu, případně o opar a na tom nezávisle ještě jiné onemocnění. V každém případě je třeba co nejdříve navštívit lékaře - opar a vůbec uvedené obtíže v této lokalizaci (jiná infekce - bakteriální?) jsou potenciálně nebezpečné z hlediska přechodu onemocnění na meningy ("mozkové blány"), nebo se infekce z úst může se šířit dále (krk, plíce..) a může mít i vzdálené komplikace (ledviny, srdce..) a pozdní komplikace, například dlouhodobé bolesti po oparu, dlouhodobé otoky v postižené oblasti, bolesti kloubů (ne v souvislosti s oparem, ale s možnou bakteriální infekcí) apod.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: