Opar, zvětšená uzlina pod bradou

Dobrý den, před třemi měsíci jsem měla opravdu ošklivé opary po celých rtech a zvětšenou bolestivou uzlinu pod bradou. Paní doktorka mi předepsala Herpesin v tabletách, který jsem musela brát 2 týdny. než se vše zahojilo. Teď mě opar postihl zase, ale po dolním rtem a ne v takovém množství jako předtím. Nechtěla jsem, aby se to zase rozšířilo po celých rtech, tak jsem opět šla k paní doktorce a ta mi řekla, že opar mám potírat Fucidinem, a že pak sám zmizí. Tím si nejsem tak jistá, protože vidím, že se to postupně rozšiřuje a nevím, jestli to opravdu přejde samo. Moc mě to trápí, protože opary po celých rtech byla snad ta nejnepříjemnější nemoc, co jsem kdy měla a už to opravdu nechci zažít znova. Takže opravdu stačí jen potírat Fucidinem nebo mám jít zase k paní doktorce, aby mi předepsala Herpesin? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Simono. Opary jsou nepříjemná věc a pokud na ně někdo trpí, pak se mohou při zátěži organismu vracet. Herpesin jsou antivirotika, která jsou vyhrazena pro vážné případy oparu, a berou se maximálně 5-7 dní, déle to nemá smysl, pak už neúčinkují. Jsou to léky s poměrně závažnými možnými vedlejšími účinky. Na opakované opary, zvlášť na počínající puchýřky, se mohou aplikovat masti s tímto antivirotikem, které jsou běžně dostupné v lékárně, jako Herpesin mast nebo Zovirax. Brát Herpesin v tabletách není řešení, nejlépe je začít léčbu lokálně mastí hned v počátku, kdy opar teprve "raší". Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: