Operace vaječníků

Dobrý den, je mi 30let a jsem matkou 2 letého chlapečka, kterého máme s manželem 35let, z umělého oplodnění formou ICSI (důvod: manžel podstoupil chemoterapii). Ovšem rok po porodu mi byla zjištěna rozsáhlá endometrioza a velké cysty na vaječnících, tudíž jsem podstoupila v březnu tohoto roku laparoskopii, kde mi bohužel museli doktoři kvůli srůstům na vaječnících odstranit k každého vaječníku tři čtvrtiny (histologie, potvrdila endometriozu!)! Každopádně, po téhle operaci mě doktoři ujistili, že i ze čtvrtkou vaječníku můžu díky umělému oplodnění otěhotnět! To jsme s manželem teď v září podstoupili, já opět celý proces: hormonální příprava, kontrolní ultrazvuky až po punkci folikulů. Ovšem pak nám pan doktor z asistované reprodukce sdělil, že právě díky těm necelým vaječníkům se mi vůbec nevytvořily žádné oplodnění schopné vajíčka a v podstatě nás totálně odepsal s tím, že jestli chceme mít dítě, tak jedině s darovaného vajíčka!! Což byl hlavně pro mě neskutečný šok, protože od té laparoskopie žiji pořád s vědomím, že mě tamní doktoři ujistili, že i ze čtvrtkou vaječníku můžeme mít (samozřejmě né přirozeně!) dítě. Proč nás tedy ten jistý pan doktor z asistované reprodukce takhle odepsal, když jiný doktor nám dal šanci? Díky tomu, že máme pojišťovnou hrazený ještě pokus IVF na miminko, tak nechci házet flintu do žita chci tenhle pokus využít!!! Pevně věřím, že dřív nebo později se nám miminko podaří:-) Začala jsem brát kyselinu listovou a hodlám se cca půl roku zcela pročistit od všech umělých hormonů, kterýmy jsem teď nadopovaná, aby mohlo mé tělo začít produkovat "své-přírodní" hormony a pevně doufám, že i právě ty oplodnění schopné vajíčka?! Pak cca za toho půl roku si s manželem říkáme, že bychom zkusili ten další pokus IVF, respektive ICSI (z téhle metody máme právě i syna). Proto se Vás, jako nezaujatého odborníka chci zeptat, jestli si myslíte, že máme aspon minimální šanci mít ještě "své" dítě? A poprosit o radu, pokud existují nějaké podpůrné prostředky (vitamíny, minerály, čaje..........) na obnovu mých vaječníků, respektive podporu plnohodnotných vajíček? Předem Vám moc děkuji za odpověď, byť bude pro nás negativní! S pozdravem Michaela E.

Odpověď odborníka:

dobrý den, pravdou je, že i z části vaječníku je možná gravidita, ta část je funkční, folikuly by se měly tvořit.souhlasím s kolegy,že možnost mít vlastní dítě je možné.na druhou stranu si nedovolím hodnotit názor kolegy, který je doborník na IVF.každopádně je rozumné chvíli počkat, pokud nemáte důvěru v tohoto lékaře, je Vaše svobodná volba změnit pracoviště IVF.držím palce,ať vše dobře dopadne.máte šanci:)

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: