Opožděná menstruace s hormonální antikoncepcí

Dobrý den, vyskytl se u mne problém,který se mi ještě nikdy nestal. Beru antikoncepci Belara už dva roky a neměla jsem s ní nikdy problém, menstruace přišla buď za 3 nebo 4 dny (častěji za 4 dny). Párkrát jsem s antikoncepcí čachrovala, potřebovala jsem si upravit cyklus kvůli dovolené apod. Byla to ale malá úprava, ze tří týdnů užívání prášků na 4 týdny užívání prášků. Menstruace se vždy dostavila čtvrtého dne od dobrání posledního prášku z platíčka. Teď po novém roce jsem potřebovala opět svůj cyklus posunout a posunula jsem ho jen o 5dnů. Současně jsem brala antibiotika Ospen 1500 (v příbalové informaci psali o možném snížení antikoncepce,tak jsme s přítelem používali vždy kondom) a také přípravek Klion D-100 (na zánět v pochvě). V pátek jsem dobrala poslední pilulku,v pondělí jsem doužívala antibiotika a v úterý večer jsem užila poslední tabletu Klion D-100. Už právě v úterý ráno se měla dostavit menstruace a nic. Počkala jsem tedy do středy a také nic. Nyní mám zpoždění už 5dnů a menstruace nikde. Je možné,že ji nemám z důsledku užívání této kombinace léků? Měla jsem i křeče do břicha ve dnech,kdy se měla menstruace dostavit, jsem z toho zmatená. Křeče jsou u mne normální, je to pro mě takové varování,že menstruace opravdu přijde. Ještě o Vánocích jsem jsem brala ta stejná antibiotika jako teď (Ospen 1500) a nevěděla jsem o snížení účinku hormonální antikoncepce. Nepoužili jsme s přítelem kondom,ale menstruace se na konci prosince a ledna dostavila normálně. Akorát ze začátku jsem ji měla velmi slabou,skoro vůbec.Třetí den menstruování byl ale normálně silný jako vždy a menstruace trvala stejně dlouho jako vždy. Po oba měsíce to bylo stejné. Není tedy možné,abych byla těhotná? Děkuji za odpověď a mějte pěkný den.

Odpověď odborníka:

Ospen ani Klion cyklus neovlivní, byl by vhodný HCG test z krve který je kvantitativní a případně vyšetření ultrazvukem k objasnění příčiny. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: