Otok po tep kolene

Dobrý den , již jsem se jednou informovala na průběh hojení po TEP kolene. Je mi 30 let, jsem 9týdnů po TEP levého kolene . Končím lázeňský pobyt , koleno je pohyblivé do 125-130st , i do plného propnutí. Chůze o berlích i bez nich je bez problémů . To co mě ale stále trápí , je přetrvávající otok měkkých tkání těsně nad kolenem. V pohybu mne to neomezuje , ale koleno je nahoře stále prosáklé , rozdíl oproti zdravé noze je cca 5cm v obvodu. Částečně mi pomohlo tejpování , otok mírně klesl, ale stále tam je . Jakým způsobem se jej zbavit ? Je to běžné nebo to signalizuje nějaký problém ? Koleno je v oblasti kloubu stále teplejší , otok je ale víceméně hlavně nahoře nad ním .. Čím je to způsobeno a jak se toho zbavit ? Děkuji .

Odpověď odborníka:

Pokud je koleno teplejší stále opakovaně chladné obklady, hodně pomohou a bez medikace. Jinak při kontrole zhodnotit cévní zásobení, nebylo by při přetrvávajících potíží chybou provést UZ vyšetření na molžný zánět žil. Při negativním nálezu pokračovat v polohování končetiny výše, pokračovat v pohybové terapii kolena na rehabilitaci a berle půl roku, odlehčovat koleno. Všechno má svůj čas.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
ztuhlost kolene po TEP | Od: Daniela | 5.8.2015 07:46
Dobrý den.
Dne 27.5. mi byla provedena TEP levého
kolene,poté následovala RHB 3 týdny ve
Valašském Meziříčí, v červenci jsem měla RHB -
LT, rotopéd.rozsah při propuštění z VM 0-0- 90,
stejně tak po měsíci 0-0- 90, při návštěvě u
ortopéda 0-0-105.Cvičím,chodím o dvou berlích,
v bazéně s teplou vodou byla noha úplně zatuhlá,
těžká, silný otok celé nohy,nejvíc kotníku,začala
jsem užívat Wobenzym, nejprve klesl otok
kotníku,pak i nohy.Zůstávala tuhost
kolene,bolest u úponu z vnitřní strany
kolene.Užívám pokud bolí Aulin,bolest už není,
ještě před týdnem pod kolenem hrč,která mi
blokuje větší rozsah pohybu při cvičení, úpon
jsem poléčila mazáním Dolgitu a přikládáním
nastrouhaného zázvoru(asi zřejmě tam byl
zánět).Zůstává tuhost kolene.Co s tím? Dávám si
na noc chlazení (modré polštářky),moc necvičím
večer před spaním, začala jsem chodit s
manželem na rotopéd do fitka bez zátěže nebo
jen mírnou, prodlužuji procházky.Ta zatuhlost je
stále.Poradíte mi?Děkuji
reagovat
re:ztuhlost kolene po TEP | Od: uLékaře.cz | 5.8.2015 10:18
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
 
Kam dál
 
 
Poznejte signály, které pomohou odhalit nemocné srdce
Články: Poznejte signály, které pomohou odhalit nemocné srdce
Srdeční onemocnění jsou...
Srdce
Články: Srdce
Starověk spatřoval v srdci...
Osm překvapivých věcí, které můžou škodit srdci
Články: Osm překvapivých věcí, které můžou škodit srdci
Většina lidí ví, že málo...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: