Otoky kotníků

Dobrý den, ráda bych se zeptala, mám problém s opakujícími se otoky okolí kotníků a v poslední době už nejenom v létě, ale dá se říci, celoročně. V posledních dvou týdnech se mi otok "přestěhoval" až na nárt a objevily se i bolesti. Nevím, jestli bych tento problém měla začít nějak řešit, nebo je to banalita. Mám sedavé zaměstnání, tak nevím, zdali by to nemohlo být i od tohoto. Další věc je, že se léčím s vyšším krevním tlakem, beru Vasocardin 50 mg a chodím na kontroly na kardiologii kvůli aortální stenóze méně významné, tak nevím, zda nemůže být souvislost? Je to dost nepříjemné, když např. člověk nemůže dopnout ani obuv. Poradíte mi, o co by se mohlo jednat a hlavně, zda a kam mám případně jít na vyšetření? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, návštěva kardiologie by nebyla od věci - určitě se na pravidelné kontrole zmiňte. Může se jednat o dvě věci - žilní nedostatečnost (hromadí se Vám tam žilní krev) - na to se doporučuje "dát si nohy nahoru" + například detralex, stahovací punčochy, cvičení atd.. Další je možná srdeční nedostatečnost, kterou byste měla řešit s kardiologem. Zajděte si ke svému praktickému lékaři, který by měl zvážit další postup, případně přímo ke svému kardiologovi.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: