Ovulační bolest a pms

Dobrý den paní doktorko, mám dvě sekce (07,10), mutaci MHTFR, při první tromboflebitidu na noze (zůstaly mi nepěkné "křečáky") a mam podvazane vajecniky. To jen tak k úvodu :-) Mám problém s ovulační bolestí, není to "mírná" bolest, ale taková, při které se nemohu narovnat a musím jej zahnat růžovými tabletkami (které mi již před několika lety doporučili na první pomoci, když jsem tam vystrašená jela a nevěděla, co se děje, bolest se nedala vydržet) Je to cca 10let. V těhotenství jsem bolesti (samozřejmě) neměla. Mám je pravidelně uprostřed cyklu. Vůbec nevím, jak této bolesti předcházet, nemáte s tím nějaké zkušenosti? Paní doktorka mi napsala před několika dny HA Yadine. Nevím, jestli jej mám začít brát. Nechce se mi do těla dávat hormony, když si nejsem jistá, jestli je to pro mě vhodné viz jak jsem vám psala výše. Pročítám kdeco, všude HA buď doporučují nebo od ní odrazují. Také mě trápí silný PMS (co jsem přestala kojit je to o něco lepší), ale stejnak mám návaly vzteku a změny nálad :-( :-( Napište mi prosím Váš názor, jestli mi je ještě nějaká rada k pomoci. Děkuji moc a jsem s pozdravem.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hormonální antikoncepce je jednou z metod účinně řešících ovulační bolesti i PMS. To, jestli ji začnete nyní užívat, samozřejmě záleží na vašem rozhodnutí. Samotná mutace MTHFR není přísnou kontraindikací užívání kombinované antikoncepce, význam této trombofilní mutace není takový jako u jiných mutací. Důležitá je také hladina homocysteinu. Případně se můžete poradit ještě s hematologem o vhodnosti užívání kombinovaných antikoncepčních tablet ve vašem konkrétním případě.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: