Padání vlasů, nadměrné ochlupení, obezita, hypertenze

Dobrý den, od dětství jsem obézní. Od puberty trpím na nepravidelnou menstruaci a zvýšený krevní tlak (především ta vyšší hodnota). Dále se u mne vyskytuje mužský typ ochlupení na břiše, v obličeji a na prsou. Po dvou porodech se přidalo padání vlasů (je to již rok po druhém porodu). Měla jsem také problémy s kojením. Jako antikoncepci mám tělísko Mirena. Praktická lékařka mne vyšetřila krev na štítnou žlázu a konstatovala, že je vše v pořádku a na vyšetření na endokrinologii (které jsem chtěla absolvovat) mi nenapsala žádanku. Myslíte, že je vyšetření na místě? Mohly by mé příznaky být hormonálního rázu? MOhu se nechat vyšetřit i bez doporučení praktického lékaře? (jsem z Chrudimi). Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle obtíží, které uvádíte, máte nejspíše syndrom polycystických ovarií dnes nazývaný spíše hyperandrogenní syndrom. Ten je typický obezitou, hypertenzí, nepravidelnou menstruací, ochlupením mužského typu... Je to onemocnění, o jehož příčině se stále vedou diskuze a problém je také trošku v léčbě. V podstatě jedinou účinnou "léčbou" jsou některé typy hormonální antikoncepce někdy v kombinaci s lékem, který tlumí tvorbu mužských pohlavních hormonů. Někdy se používaji i léky, které ovlivňují účinek inzulínu v těle. Léčbu může vést gynekolog nebo endokrinolog. Na endokrinologii byste měla mít správně doporučení...bez něj vás většinou nevezmou. Hezký den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: