Paréza lícního nervu

Vážená paní doktorko, obracím se na Vás s dotezem týkající se ochrnutí lícního nervu, které jsem prodělala před 4 lety. Příčinou bylo pravděpodobně ofouknutí (výsledky lumbální punkce a CT byly v pořádku). Nyní mě zajímá, jestli je pravděpodobnost, že se mi paréza téhož nervu může vrátit. Jestli se fakt, že nerv již jednou ochrnutý byl, pojí s vyšším rizikem opětovného ochrnutí. Věnuji se sportu, zejména běhu, a to i v chladném počasí, a vystavuji tvář nepříznivým a větrným podmínkám. Vždy si beru čelenku, kterou se bráním nafoukání do uší, ale tvář jako takovou nijak nechráním. Dále také zmíňím, ačkoliv si nejsem jistá, zda i tato skutečnost může mít vliv, že bývám citlivější na dutiny - několikrát jsem již prodělala záněty dutin. Existuje-li skutečně pravděpodobnost opětovného ochrnutí nervu, můžete mi poradit, jak mu předejít? Děkuji za Váš čas. Markéta Č.

Odpověď odborníka:

Milá Markéto,opakování obrny je možné,ale velmi vzácné,obecně se žádné omezení nedoporučují.

MUDr. Eliška Klímová
MUDr. Eliška Klímová

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologie-EMG s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Opakování | Od: Jiřina | 7.9.2016 22:46
Zdravím, chtěla jsem napsat, že se u mne onemocnění objevilo po 34 letech na té stejné straně vlevo. Po prvé, mi zůstalo levé oko menší a mimika byla trochu oslabená, Nyní tím procházím znovu, ale předtím mi neznělo hlasitě v uchu, neměla jsem zasažený jazyk a neměla jsem opakované bolesti v důlku pod uchem. To jen, jako doplněná k danému problému. Jiřina
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak jste na tom s hořčíkem?
Články: Jak jste na tom s hořčíkem?
Trápí vás problémy se zády...
Dráždivý tračník
Články: Dráždivý tračník
Nejodvážnější lékařské...
Vyšetření rentgenem v těhotenství: není důvod k předčasné panice
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: