Pareza n. peroneus po totální endoprotéze kyčle

V lednu 2014 mi po operaci totální endoprotézy kyčle ochrnula operovaná noha. mag. rez. útlak n. poroneus 6cm pod hlavičkou fibuly, 2x EMG bez odezvy. Pobyt 2 měs v Luži, denně se mnou manžel pasivně cvičí, +perličková koupel. Stále stejné, není opěrná funkce nohy, brní, v kotníku těžká noha. Co doporučujete dělat dál? Je vhodná Vojtova metoda? Nyní mám jít na druhou endoprotézu, nestane se totéž?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, občas při operacích kyčlí může dojít k poškození nervu, ale většinou je to v oblasti kyčle. poškození nervu v oblasti lýtka při této operaci je raritní. Prognoza těchto poškození je různá, závisí na míře poškození nervu. Nevím, jestli máte nohu ochrnutou kompletně nebo částečně. Doporučovala bych kromě pasivního cvičení zkusit i aktivní. Pokud máte nohu ochrnutou kompletně, zkuste pohyby alespoň v představách. Možná jste to viděla někdy ve filmu, ale představy mohou opravdu někdy pomoci zlepšení funkce poškozeného nervu, pokud ovšem není poškozen úplně. Pokud jste dosud neměla elektrostimulaci a nemáte kontraindikace jako je pacemaker doporučuji i zkusit elektrostimulaci na ochrnuté svaly lýtka. Kov v oblasti kyčle je v tomto případě mimo dráhu el.proudu a nevadí. Můžete také vyzkoušet akupunkturu, která dokáže přispět k regeneraci nervu a napomoci zlepšení jeho funkce, avšak jen v případě, že není kompletně poškozen. Vojtova metoda mívá dobrý efekt v případě jde-li o poškození centrálního nervového systému, to jest mozku nebo míchy. Na periferii nemá příliš velký vliv, ale existují jiné rehabilitační metody, které se používají při poškození periferních nervů, jako např. Kabatova metoda.Pokud zůstane noha ochrnutá, existuje celá řada podpěrných ortéz a jiných pomůcek. Někomu stačí peroneální tah, jiný potřebuje kevlarovou podpěrnou ortézu. Je to nejnovější pomůcka na trhu, kterou musí schválit pojišťovna neboť je velmi drahá. Co se týče další operace. Bylo by dobré vědět, čím byla způsobena předchozí pareza, jestli nevhodnou polohou na boku při operaci a vyvarovat se stejných podmínek při operaci. přeji pěkný den.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: