Permanentně popraskané žilky v očích, svědění očí

Dobrý den, V posledních 6ti měsících jsem 3krát prodělala zánět spojivek a od té doby mám neustále problémy s očima. Pobývala jsem dlouhodobě v zahraničí a vždy mi byla doporučena léčba antibiotiky. Potřetí již jsem antibiotika brát nechtěla (nikdy by nebyly provedeny testy na zjištění původu zánětu) a vyměnila jsem lékaře, který mě doporučil léčbu kapkami s bromfenacem (nesteroidní anti-inflamatorikum). Potíže po léčbě vždy na chvíli ustaly, ale stále mám velmi červené oči - popraskané žilky hlavně ve vnitřním koutku, jak vyloženě velké žíly, tak malé metličkové. Trapí mě pocit svědění, občas pocitu něčeho v oku a také občasná suchost. Uživám kapky hylo comod, vymývám oči borovou vodou, ale bez zlepšení, jen pocit suchosti v poslední době ustoupil. Navštívila jsem oční lékařku v FNHK, jež mi řekla, že mi nic není. Teda Schirmerův a BUT test negativní, pouze mírně vyšší tlak v oku (Schirmerův test proveden bez anestezie, tudíž tuším, že ne příliš spolehlivý výsledek), BUT test jsem si poté ani neuvědomila, že by mi lékařka prováděla - jednodušše mě odbyla se slovy, že potíže jsou subjektivní a oko je v pořádku. Po naléhání mi předepsala kapky na alergii aniž bych nějakou měla prokazanou. Krevní testy v pořádku, pouze vysoké hodnoty železa a červených krvinek, lehce zvýšené hodnoty glukozy a nižší hodnoty sodíku a draslíku. Mírně vyšší tlak (136/86 - již mám dlouhodobě). Z léků užívám pouze Letrox (50 denně) na sníženou funkci štítné žlázy - u endokrynologa vše v pořádku. Alergii si nemyslím, že mám - často jsem měnila prosředí v posledních měsících, tudíž se mi zdá, že není na co ji mít. Ani při údajných zanětech spojivek jsem netrpěla na slzením očí, naopak mám oči sušší, což se mi zdá, že by tudíž neměla být alergie ani zánět způsobem bakteriemi či viry. Jsem už opravdu nešťastná, nevím co mi potíže může způsobovat, delší dobu užívám také omega 3 a 6 a další přípravky na oči s luteinem apod. Jediná způsob, jak se mi chvilkově oči zlepší je studený oblak, teplý mám pocit, že mi přihoršuje nebo pobyt v hodně vlhkém prostředí (sprcha, nasazení plaveckých brýli - jediný způsob, jak cestovat letadlem pro mě). Tyto problémy mi na tolik znepříjemňují život, že jsem musela opustit práci (časté služební cesty), bohužel teď nevím na koho se obrátit na vylečení. Předem děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud oči svědí, také dávám antihistaminika v kapkách lokálně, a to nemusí být zjištěna alergie. Příčinou svědění může být i např. syndrom suchého oka či záněty okrajů víček... Schirmerův test taktéž dělám bez anestezie. Výtěry se často primárně nedělají, pokud zánět neustupuje, pak k nim často přistoupím, vždy záleží na celkovém nálezu. Doporučila bych Vám zkusit pravidelně kapat lubrikancia aspoň 4xdenně plus antihistaminika. Pokud budou obtíže přetrvávat, doporučuji zopakovat oční kontrolu.Pacienti se sníženou funkcí štítné žlázy mají častěji syndrom suchého oka. S pozdravem.

MUDr. Helena Štrofová
MUDr. Helena Štrofová

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Vidente Vinohrady s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: