Periventrikulární leukomalacie

  • Dotaz od: Hana Kerliková
  • Publikováno: 24.7.2009
  • uLékaře.cz

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na to,jestli může dítě po prodělané periventrikulární leukomalacii II.-III.stupeň fungovat "normálně",jako zdravé dítě. dcera se mi narodila ve 30 tt, AS 7-8, O2,byla 8hodin na UPV, CPAP 2dny, st po SEH bil, po kontrolním sonu lehce širší zevní likvorové prostory. naše neuroložka nám řekla, že malá bude v pořádku, že nebude postižená, neposlala nás ani na RHB. nám to nedalo a jeli jsme s ní na konzultaci k jinému neurologovi a jeho zpráva je: středně těžká CKP a CTP, predilekce hlavy doleva, trupová hypotonie s akrální hypertonií s maximem na dolních končetinách. modré skléry, dystonické ataky, extenční držení DKK, rr zkř extenze a suprapub. pozitivní, rr C5-8 a L2-S2 bilat živé, sy, v polohových testech bez lateralizace. dnes tedy již cvičíme vojtovu metodu. může být dcera i po tomto zjištění v pořádku nebo se již máme obávat? jak těžké postižení tam může být? děkuji moc za odpověd. P.S. dcera je jinak zdráva, neprodělala žádnou nemoc, nachlazení. očkovány nejsme.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tyto stavy nejdou nikdy předvídat ( i díte s velkým neurologickým nálezem se může dobře zlepšovat a naopak dítko s minimálním nálezem někdy ke zlepšení nedospěje) - nikdo nevidí do budoucnosti, ani nejlepší odborník a nebo psychotronik. Cvičte poctivě, stimulujte holčičku všemožnými způsoby a hlavně jí věnujte celá rodna spoustu lásky a pozornosti, určitě se vám naděje a vložená láska i trpělivost při cvičení vrátí v podobě zlepšení stavu holčičky. Konzultujte všechny problémy s odborníkem (sehnali jste si určitě poctivho a pečlivého odborníka), ke kterému chodíte, pište si třeba deník pokroků i problémů - at máte co nejpřesnější informace, na všechno se ptejte přímo u odborníků a uvidíte. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: