Píchání a pálení u srdce

Dobrý den.Již delší dobu mně svíravě píchá a pálí u srdce.Není to silná bolest,ale je velmi nepříjemná a intenzivní.Zasahuje až jakoby do podpažní jamky a při nádechu "vystřeluje".Tvá li dlouho jsem z ní jakoby "unavená"a celá schvácená-zvlášť po fyzické nebo psychické námaze.Je mi čtyřicet,jsem štíhlá,neortodoxní vegetarián(ryby,sýr atd.ano)už dvacet let.Sice hodně kouřím(15denně)-ale jinak nemám žádné zdravotní obtíže,tlak spíš nižší-a myslím,že funkčně jinak mám organismus v dobrém stavu.Mám ráda pohyb.Může jít o špatné srdce?(mám malé děti-mám obavu)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, když se bolest zhoršuje při nádechu, tak bude spíše od páteře. Bolest od srdce může být vázaná na námahu - například na chůzi do schodů. Když se zastavíte tak přestane (hovoří se o angíně pektoris). Nebo může být trvalá, i v klidu, to se pak již jedná o infarkt.To bych pokládal na velmi nepravděpodobné. Pro klid duše se můžete nechat vyšetřit. Počínaje čtyřicítkou má mít každý pojišťenec u nás v určitých intervalech natočené ekg. EKG ukáže prodělaný infarkt, zúžené koronární cévy se však na klidovém ekg neprojeví. Projeví se až při námaze - bolestí, jak jsem již uvedl, nebo na ekg (při zátěžovém testu). Váš celkový stav a zvyklosti mohou problémy napovídat nebo činit méně pravděpodobnými, jistotu ale nemáme. Navíc kouření zvyšuje možnost infarktu nebo mozkové příhody dvojnásobně.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: