Plané neštovice a novorozenec

Dobrý den, na zač. února mám termín porodu. Chtěla bych se zeptat, kdyby můj první syn chytil plané neštovice, jaká jsou rizika pro novorozence. Bylo by lepší od sebe úplně izolovat? Nebo co by se mohlo stát, kdybych o tom nevěděla že virus má v sobě a druhé miminko by je chytlo brzy po narození. Já plané neštovice prodělala v 6 letech. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jestliže jste prodělala plané neštovice, tak novorozenci od Vás infekce nehrozí. Ovšem pokud by se novorozenec nakazil od bratra, díky tomu, že po narození ještě není zcela dovyvinutý imunitní systém, reálně hrozí, že by u novorozence onemocnění probíhalo s komplikacemi - nejčastěji se zánětem plic, případně s encefalitidou (zánět mozku). Proto kdyby bratr onemocněl neštovicemi a měli jste doma novorozeně, bylo by určitě vhodné je od sebe zcela izolovat - virus neštovic se šíří jak dotykem a potřísněnými povrchy, tak kapénkami vzduchem. O tom, jak dlouho izolovat, by konkrétně informoval ošetřující pediatr podle průběhu onemocnění bratra. Jinak pozor na to, že neštovice jsou nakažlivé již asi 3 dny před výsevem vyrážky, takže je vhodné pokud možno zajistit, aby se bratr nedostal v lednu/únoru do kontaktu s nákazou.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Články: Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Z bezvědomí vás vytrhne...
Čisté zuby se nekazí a šetří peníze
Články: Čisté zuby se nekazí a šetří peníze
Zapomeňte na dědičnost a...
Plný nos jemně vyčistí sůl
Články: Plný nos jemně vyčistí sůl
Ucpaný nos je nepříjemná...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: