Plané neštovice a pásový opar

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat syn (8 let) prodělal před 5 roky pásový opar . Ale neštovice neprodělal. Je to vůbec možné? Chceme ho nechat na neštovice očkovat . Má to význam? Děkuji Gábina

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nákaza virem se vždy jako první projeví jako onemocnění neštovice, teprve poté může vzniknout pásový opar, protože viry zůstávají schovýny v oblasti nervového zakončení. Mohl se tedy nakazit virem neštovic, ale klinické projevy nemusely být přítomny. Mohlo se ale také jednat o normální opar, který vypadal jako pásový... Možnost jak to zjistit je nechat udělat synovi odběr krve na přítomnost protilátek proti VZV a HSV virů (takto se označují viry), může provést dětský lékař. Vy poté budete vědět zda je nutné nechat syna očkovat. Pokud bude mít protilátky, tak to není nutné.LRJ

MUDr. Lucie Růžičková Jarešová
MUDr. Lucie Růžičková Jarešová

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: L - DermaMedEst s.r.o

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: