Plané neštovice u kojence

Dobry den, pred 14dny jsem si domu prinesla predcasne narozeneho syna (31+5tt). Z nemocnice jsme donesli rymu ktera se ani pres kapicky prilis nezlepsovala. Zhruba v pondeli se u partnera objevila vyrazka ktere nevenoval pozornost, pracuje na stavbe tak ji prisuzoval cementu nebo necemu podobnemu. V patek se mi ho povedlo dovest k lekari kde zjistili ze se jedna o pasovy opar. Mam ted obrovsky strach o syna, jelikoz celou dobu mi s nim partner pomahal, pusinkoval jej, spali v jedne posteli atd. Ja nestovice prodelala ve 3letech je mozne ze nejake obranne latky zustali u syna? 27.dubna mu budou 2mesice, jinak termin bychom meli az dnes. Syn je na umelem mleku jiz cca 3tydny. Ryma se zhorsila, min ji, teploty nema (merim kazde prebalovani) v obliceji se mu objevili 3pupinky jinak zadne jine nikde nema, tak nevim zda se nejedna jen o potnicky. Mam syna a sebe od partnera izolovat? Jake jsou rizika nestovic u nedonosence? Co vse muzu udelat pro to abych tomu syna ubranila? Vim ze je asi pozde ale udelam uplne cokoliv. Predem dekuji za rychlou odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nakažlivost pásového oparu je mnohem nižší než u planých neštovic. V literatuře se uvádí možnost přenosu infekce při přímém kontaktu s obsahem puchýřků. Pokud tedy měl Váš partner při kontaktu s miminkem puchýřky zaschlé, je šance na přenos infekce velmi nízká. Pokud jste Vy plané neštovice prodělala, došlo k transplacentárnímu přenosu protilátek, které bezprostředně po narození syna chrání, nicméně po porodu dochází k jejich poměrně prudkému poklesu. Samozřejmě kojení by pro něj představovalo rovněž ochranu. Nic víc nyní dělat nemůžete, než sledovat kůži a případný výsev vyrážky, pak následně navštívit pediatra. Jedině pokud by Váš partner neměl puchýřky dosud zaschlé, pokuste se jej od syna izolovat.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
S léky na slunce? Problematická nejsou jen antibiotika
Články: S léky na slunce? Problematická nejsou jen antibiotika
Konečně nastal čas dovolené...
Roztroušená sklerosa
Články: Roztroušená sklerosa
Jedná se o poměrně časté...
Užíváte warfarin? Pozor na to, co jíte!
Články: Užíváte warfarin? Pozor na to, co jíte!
Pacientů léčených...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: