Po operaci vyhřezlé ploténky

Dobrý den, jsem tři měsíce po operaci vyhřezlé ploténky s útlakem nervového kořene.A někdy při větší námaze cítím bolest v obou hýžděch a někdy jakoby (střílení ) do lévé nohy.Před operací do pravé nohy.Rehabilitace jsem absolvoval, bez jakýchkoliv problémů.Je to normální, nebo mám vyhledat neurologa?Cvičím pravidelně.Děkuji za Váš čas a odpověď. Daniel

Odpověď odborníka:

Záleží na tom jaká byla provedena na ploténce operace, předpokládejme stadartní fotaminotomii a ošetření výhřezu, také nevíme, jak velký, kolik mm, výhřez byl. Je třeba mít na mysli, že operace ploténky je jen část odstraněných příčin, že mohou být změny v okolí vystupujícího nervu, někdy zde vznikají pooperační strůsty, každý má různý sklon k nim. Někdy může dojít při větší zátěží zvláště při větší kompresi meziobratlového prostoru k opětnému vyhřeznutí disku. Proto bych byl opětrný i se cvičením. rehabilitace je plně na místě, ale musí být správné dosovaná a nesmí být pohybově přehnaná. Vaším zájmem je ne abyste byl gumový muž,ale aby pateř vás nosila, byla funkční a aby nebolela. Proto nezvyšovat rozsahy hybnosti pateře především ne do ohnutí dopředu, zpočátku ne více než prsty po kolena, nezvedat hlavně těžká břemena v předklonu. Cvičit přiměřeně. Méně je někdy více. Ve většině případů se stav upravuje. Ale jistá opatrnost bude muset být poměrně dlouho nutná..

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: