Pocit neúplného nádechu

Dobrý den, je mi 22 let, a po několika letech jsem zašel na alergologii, jelikož se mi špatně dýchalo, po druhé návštěvě mě byl nasazen seredite, vše se zlepšilo, nicméně jsem právě teď byl nachlazený, a používal jsem Bioparox na horní cesty dýchací ( to se zlepšilo ), a Mucosolvan a následně Stoptusin na vykašlávání. Nic moc jsem toho nevykašlal a ani moc nekašlu. Zpět abych se vrátil k problému, díky tomuhle nachlazení se mi zase zhoršilo dýchání. ( mám pocit neúplného nádechu ), horečku nemám, nicméně cítím při nádechu a výdechu že mě něco trošku chrastí v plicích. Nekašlu, nevykašlávám, krk mě nebolí, nicméně problémy s neúplným nádechem nepřestávájí. Když vyjdu ven a jdu někam cítím, jak se nemohu řádně nadechnout.( jak jak před nasazením Seredite) Je to velice deprimující. Posiluji a měl jsem asi půl roku pauzu a začal jsem před 2 měsíci chodit zase, a při cvičení břicha mám pocit že část svalů těsně pod žebry nadměrně bolí při cvičení. Dále pokud to pomůže bych uvedl, že mám pocit, že mi nadměrně kručí v břichu ( to již dlouho dobu) , deprese ( s tím jsem byl již u psychologa, kvůli souvislosti s tou dušností) a také když dlouho ležím, či příliš dlouho spím bolí mě vrchní část zad. Pocit neúplného nádechu mě velice trápí. Byl jsem na spetrometrii, i spetrometrii s difuzí a vše je v pořádku podle toho. Takže již nevím, kam bych měl zajít, aby se zjistilo jaký je původ mého problému. Děkuji za odpověď. S podravem Břetislav

Odpověď odborníka:

V úvodu je nutno říct, že všchny akutní onemocnění dýchacích cest - nachlazení - u astmatika - zhoršují projev zákledního onemocnění - astmatu a taky u astmatiků déle trvá, než se vše dostane tzv do normálu. Navíc aktivně sportujete, což znamená, že máte pravděpodobně velkou kapacitu plic a tak když je u Vá dělaná spirometrie i při pocitu zhoršení, tak hodnoty jsou v pořádku, ale možná v porovnání s předešlými spirometriemi nižší. Doporučovala bych navýšení inhal. kortikoidů, nevím jakou sílu Seretide máte nasazenou - pravděpodobně 50/250 2x denně? Při zhoršení můžete tuto sílu navýšit krátkodobě na 4x denně, ideálně před třeba plánovanou zátěží. Doporučovala bych taky dechová cvičení, cvičení na uvolňování svalů hrudníku, skuste jogu nebo tai-chi. Pokud máte tzv. rachlý uvolňovací sprej ( Ventolin, Ecosal, berodual či Berotec) na použití jen dle potřeby, skuste teď pravidelně 10 min před Seretide. A buťe trpělivý, všechno se psotupně zlepší.

MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská
MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: privátní ambulance TRN Kroměříž

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: