Podezření na svrab

Dobrý den, už nějakou dobu mě trápí svědění kůže různě po těle, které je přes den zanedbatelné (a přisuzuji ho kontaktu kůže s oblečením), ale které je extrémně silné přes noc, zejména při usínání. Někdy jde o svědění, jindy se to spíše blíží jakoby píchnutí špendlíkem a v dané části těla během desítek sekund mizí, aby se po chvíli objevilo jinde. Hned mě napadl svrab, vzhledem k nočnímu výskytu. Prohlédl jsem si tedy tělo, ale žádné vyrážky jsem nenašel - výjimkou jsou plosky nohou, kde se na obou ve stejné oblasti nachází několik teček blízko sebe (viz foto). Stav trvá několik týdnů, s fázemi kdy je to lepší a svědění je menší. Chápu, že je třeba navštívit kožního, spíš se chci zeptat, je-li skutečně pravděpodobný svrab což je pro mě děsivé). Na závěr dodávám, že jsem atopik - akutní fázi ale už dlouhou dobu nemám a kůži pravidelně promázávám (tj. je v klidu bez viditelného ekzému).

Odpověď odborníka:

Vážený pane Petře, projevy svrabu u osob s vysokým standardem hygieny jsou málo nápadné, doporučuji Vám vyhledat dermatologickou ambulanci a domluvit se na příslušných vyšetřeních k potvrzení nebo vyloučení této infekce. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: