Podivna angina

Dobrý den, před týdnem jsem byla nucena vyhledat lékaře, kvůli velmi nepříjemné bolesti v krku i při polykání, nauzei, silné bolesti hlavy, zimnici a teplotě kolísavé mezi 38,5 a 38,7°C. Po vysetření lékařem mi byla diagnostikována akutní tonsilitida. Dostala jsem PNC na 7 dní po 8 hodinách. Na teplotu jsem měla užívat paralen nebo acylpyryn. Po dvou dnech teploty, bolest hlavy a nauzea ustoupily. Ale to bylo tak vše. Po dva dny jsem byla bez teplot, ale poté sice jen zvýšené (37,5-37,7°C), ale přesto teplotní výkyvy. Opět se dostavila mírná bolest hlavy a k tomu jsem nemohla ležet na břiše ani na boku, protože jsem mela čátečně ztuhlý krk na pravé straně. Když jsem byla na kontrole u lékaře (po týdnu), tak tělesná teplota byla opět v normálu. Silná bolest zevně na krku stále pokračovala a přidal se suchý kašel a ani bolest v krku nepolevovala (přestože hrdlo již nebylo zarudlé). Lékař mě znova vyšetřil poslechem, změřil mi TK a P, udělal mi CRP a moč+ sediment. Se zjištěním : CRP nižší jak 8, M+S- bilirubin-17, leukocyty zvýšené. TK 116/62 a P 109. Kvůli rychlému pulsu mi natočil i EKG, kde hodnota pulzu byla také rychlá. Bylo mi doporučeno ať si doma měřím puls a teplotu a hodnoty si zaznamenávám a kdyby se puls nesnižoval, tak že mám přijít znova do ordinace. Když jsem přišla domů, zjistila jsem, že na dvou místech, kde jsem měla napojené hrudní svody, se mi objevily petéchie. Ráno tyto petéchie vybledly, ale objevily se nové na levém prsu. Myslíte, že by tachykardie mohla souviset s prodělanou angínou? Nebo by se mohlo jednat o nějakou jinou chorobu, například oběhového aparátu? Děkuji předem za odpověď a přeji hezký zbytek dne. Petra

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Je mi líto,že jste si dala práci s velmi pečlivým líčením celé situace,historie Vaší nemoci-a já Vás "odbydu".Jenže-.jako praktické lékařce mi v této situaci nic jiného nepřísluší.Stav pacienta nikdy není správné hodnotit odděleně od žité skutečnosti.Byla jste zaléčena pro předpoklad bakteriální tonsilitidy penicilin.antibiotikem,i po potlačení infekce může přetrvávat porucha neinfekční povahy.Člověk,lidský organismus vždy stůně jako celek-.tedy ve hře je nejen dýchací ústrojí,ale i další orgánové systémy-proto odezva v oblasti pohyb.ústrojí,oběhového systému.Váš lékař je plně připraven Vám dále pomáhat na cestě k uzdravení a já nejsem o nic kompetentnější,než je on sám/navíc,on zná veškeré Vaše další zdravotní souvislosti,kterých já využít nemohu/Takže-rozhodně bych pro Vás byla horším rádcem,než je Váš pan doktor!!

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Osm tipů, jak ulevit nemocným kloubům na rukou
Články: Osm tipů, jak ulevit nemocným kloubům na rukou
Chránit klouby před...
Jak bezpečně zlikvidovat klíště: mýty a fakta
Články: Jak bezpečně zlikvidovat klíště: mýty a fakta
Je to starý problém, se...
Kolorektální karcinom
Články: Kolorektální karcinom
Kolorektální karcinom je...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Častí společníci: reflux jícnu a astma
Články: Častí společníci: reflux jícnu a astma
Pokud se léčíte s astmatem...
Transplantace dásně v zubařském křesle
Články: Transplantace dásně v zubařském křesle
Existuje několik zákroků...
Kašel je zcela přirozený reflex těla
Články: Kašel je zcela přirozený reflex těla
Kašel je přirozený reflex...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: